Vad är Skuggsidan?
Dricker mina föräldrar för mycket? Varför känns det pinsamt att ta hem kompisar? Kan jag göra något åt saken? Är jag den enda som funderar på de här sakerna?
Ibland använder vuxna rusmedel på ett sätt som oroar barn och skapar ångest. Till all lycka får man prata om vuxnas drickande.
Skuggsidan är en plats för unga som funderar över föräldrarnas drickande eller mentala hälsa. Ta kontakt med oss via chatten eller e-mail så ser vi vad vi kan göra tillsammans.
Prata anonymt på chatten!
Skuggsidans chatt är öppen måndagar och onsdagar kl. 15-17.
På chatten kan du prata anonymt med en pålitlig vuxen om dina frågor eller om oro gällande en anhörig som dricker. Du får förstås också fritt prata om andra saker du funderar på.
Det kan vara svårt att prata till en början, men chatten är ett bra ställe att öva sig på. Det viktigaste är att du inte blir ensam med ditt eget illamående. Det lättar ofta att få prata med någon.
I chatten svarar Anette från USM rf eller Julia från Stiftelsen Bensow.
Fråga en pålitlig vuxen
Du kan när som helst vara i kontakt med oss på Stiftelsen Bensow per e-mail. Vi funderar tillsammans på dina frågor, vad du än vill prata om. Skicka mail till skuggsidan(a)bensow.fi
Om du bor i Österbotten kan du vara i kontakt med
Ninni-verksamheten som drivs av Understödsföreningen för Svenskspråkig Missbrukarvård USM rf.
Skuggsidans stödgrupp
Skuggsidans svenskspråkiga stödgrupp online riktar sig till dej som är 12-18 år och har en förälder eller annan vuxen i din familj som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt.
Skuggsidans stödgrupp online träffas via chatt och på ett stängt diskussionsforum under ca tre månaders tid. Alla som deltar i gruppen får själv välja ett namn som de använder i chattarna och i diskussionsforumet och endast deltagarna och handledarna har tillträde till gruppen.
Stödgruppen går ut på att både fundera över en själv och ens eget liv och prata tillsammans med handledare och andra unga som har en förälder eller annan vuxen i familjen som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt. I gruppen behandlar vi teman som t. ex. familj, egna behov och styrkor, känslor och vardag genom gemensamma chattar.
Gruppens diskussioner är konfidentiella. Det betyder att allt som behandlas i gruppen ska stanna där. Att delta i en stödgrupp online är kostnadsfritt och det som krävs är att du deltar i chattarna som ordnas en gång i veckan. Det är ett superbra tillfälle att prata med andra unga som har en förälder som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt och som därför verkligen förstår dej.
Gruppen handleds av handledare som är utbildade inom social- och hälsovårdsbranschen.
Vi har ingen pågående grupp just nu, men vi meddelar här då nästa grupp börjar. Ifall du är intresserad av att delta i en stödgrupp online eller har frågor om den svarar vi gärna på dina frågor via e-posten [email protected] eller så kan du skriva till oss på chatten som är öppen varje måndag och onsdag kl. 15-17 på denna sida!
Kom med i vår verksamhet på Stiftelsen Bensow!
Med vår Min stig -verksamhet vill vi stöda barn och unga som har det jobbigt hemma. Vi erbjuder individuellt stöd, kamratstöd samt lägerverksamhet. Det individuella stödet går ut på att träffas med en av våra handledare. Vi kan träffas en eller flera gånger, ta en promenad och ha en trevlig pratstund eller göra något roligt tillsammans. Kamratstöd innebär att man träffas i grupp och du har möjlighet att träffa andra som har en familjemedlem som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt. Varje träff har ett tema och vi gör olika övningar, har mysstunder och äter tillsammans.
All vår stödverksamhet går ut på att göra aktiviteter som både är roliga och som du kan ha nytta av. Nästa sommar 2020 ordnar vi igen sommarläger på
Stornäsholm i Barösund!
I nöd- och krissituationer
Det är viktigt att du vet vart du ska ringa eller vem du ska kontakta då du har en svår situation hemma. Om det är en nödsituation och du behöver hjälp genast, ring till allmänna nödnummer 112. Nödsituation kan t.ex. vara sjukanfall som beror på drickande, våldsam situation eller någon annan situation som inte kan vänta. Var inte rädd att agera!
Någon gång kan du själv behöva hjälp, det behöver inte vara en akut eller livshotande situation. Till exempel då när föräldern är för berusad att ta hand om sina barn. Ta reda på social- eller krisjourens kontaktuppgifter i din hemkommun. Du kan hitta dem t.ex. genom att googla namnet på din kommun och ”socialjour”. Om du inte har ett nummer till t.ex. socialjouren kan du alltid ringa 112.