Vad är Skuggsidan?

 

Dricker mina föräldrar för mycket? Varför känns det pinsamt att ta hem kompisar? Kan jag göra något åt saken? Är jag den enda som funderar på de här sakerna?

Ibland använder vuxna rusmedel på ett sätt som oroar barn och skapar ångest. Till all lycka får man prata om vuxnas drickande.

Skuggsidan är en plats för unga som funderar över föräldrarnas drickande eller mentala hälsa. Ta kontakt med oss via chatten eller e-mail så ser vi vad vi kan göra tillsammans.

 

Fråga en pålitlig vuxen

Du kan när som helst vara i kontakt med oss på Stiftelsen Bensow per e-mail. Vi funderar tillsammans på dina frågor, vad du än vill prata om.

Skicka mail till:
skuggsidan(a)bensow.fi

 

Prata anonymt på chatten!

 

Skuggsidans svenskspråkiga chatt startar tisdagen den 4.6!

Chatten är öppen varje tisdag kl. 18-20 hela sommarlovet. På chatten kan du prata anonymt med en pålitlig vuxen om dina frågor eller om oro gällande en anhörig som dricker. Du får förstås också fritt prata om andra saker du funderar på.

Det kan vara svårt att prata till en början, men chatten är ett bra ställe att öva sig på. Det viktigaste är att du inte blir ensam med ditt eget illamående. Det lättar ofta att få prata med någon.

Häng med på sommarläger i skärgården!

 

Stiftelsen Bensow kommer att ordna sommarläger varje sommar för barn som lever i familjer där en förälder dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt.

Kom med på vårt första läger som vi ordnar i juni 24–26.6. (7-12 år) eller i juli 8-12.7. (13-16 år)!

På våra läger får du träffa andra som har samma erfarenheter som du. Du får vänner för livet samtidigt som du får uppleva härligt skärgårdsliv med sol, bad och hav.

 

Se här för mera information.

 

I nöd- och krissituationer

 

Det är viktigt att du vet vart du ska ringa eller vem du ska kontakta då du har en svår situation hemma. Om det är en nödsituation och du behöver hjälp genast, ring till allmänna nödnummer 112. Nödsituation kan t.ex. vara sjukanfall som beror på drickande, våldsam situation eller någon annan situation som inte kan vänta. Var inte rädd att agera!

Någon gång kan du själv behöva hjälp, det behöver inte vara en akut eller livshotande situation. Till exempel då när föräldern är för berusad att ta hand om sina barn. Ta reda på social- eller krisjourens kontaktuppgifter i din hemkommun. Du kan hitta dem t.ex. genom att googla namnet på din kommun och ”socialjour”. Om du inte har ett nummer till t.ex. socialjouren kan du alltid ringa 112.

Vad gör Stiftelsen Bensow?

 
 
Stiftelsen Bensow är Skuggvärldens svenskspråkiga samarbetspart, en allmännyttig organisation som jobbar för att alla barn skall ha trygga uppväxtvillkor. Stiftelsen har lång erfarenhet av att jobba med barn som far illa. Idag strävar vi efter att barn skall få rätt stöd i tid, innan små problem blir stora. Vi strävar speciellt efter att synliggöra barn och unga som lever i familjer med missbruk eller psykisk ohälsa. Barn måste få veta att de inte är ensamma med sina erfarenheter.
 
Förutom att stöda barn direkt, jobbar vi för att utbilda professionella som jobbar med barn så att de har kunskap att stöda barn och unga på rätt sätt. Vi bedriver också lägerverksamhet i vårt sommarparadis Stornäsholm i Barösunds skärgård.