Varjomaailman nettiryhmien säännöt

Varjomaailma on paikka lapsille ja nuorille, jotka kokevat huolta ja haittoja läheisen aikuisen päihteidenkäytöstä. Varjomaailmassa voi ilmoittautua nettiryhmiin, kysyä apua Varjomaailman neuvonnasta sekä lukea blogikirjoituksia ja kommentoida niitä.

Jokaiseen Varjomaailman nettiryhmään osallistuu noin 10 nuorta ja 2 luotettavaa aikuista. Nettiryhmissä saa puhua itselle kipeistä tunteista ja vaikeista asioista. Nettiryhmissä voi saada itselleen myös vertaistukea. Vertaistuki tarkoittaa sitä, että samanlaisia asioita läpi käyneet ihmiset jakavat kokemuksensa ja tukevat toisiaan.

Nettiryhmissä sana on vapaa, mutta keskustelua rajoittavat hyvä käytös ja palvelua tarjoavan A-klinikkasäätiön periaatteet. 

Kannattaa myös tutustua Varjomaailman tietosuojaselosteeseen, jossa kerrotaan, kuinka käsittelemme antamiasi henkilökohtaisia tietoja.

 

Nettiryhmissä kiellettyä on:

1. Nimittely, haukkuminen ja uhkailu sekä kaikenlainen loukkaava kommentointi liittyen esimerkiksi ihonväriin, syntyperään, sukupuoleen, uskontoon ja seksuaaliseen suuntautumiseen.

2. Asiattomat viestit, esimerkiksi kiroilu. Voit arvostella viestin sisältämiä asioita mutta vältä arvostelemasta ketään ihmisenä. Rumien, esimerkiksi pornografisten, rasististen ja väkivaltaisten kuvien liittäminen viesteihin on kiellettyä.

3. Kaikenlainen kaupankäynti. Älä myöskään mainosta firmoja tai kauppoja äläkä lähetä nettikauppojen osoitteita linkkeinä.

Muita tärkeitä keskusteluohjeita:

4. Suojaa itseäsi ja muita henkilöitä: Varjoryhmän kirjoitukset näkyvät ryhmään liitetyille nuorille, ohjaajille sekä Varjomaailman ylläpidolle. Älä siis levitä henkilötietojasi, esim. osoitettasi tai puhelinnumeroasi Varjoryhmässä. Älä puhu muista ihmisistä heidän oikeilla nimillään, jotta heitä ei tunnistettaisi keskusteluista. Jos liität viesteihisi kuvia, älä valitse kuvia, joista sinut tai joku muu henkilö voidaan tunnistaa.

5. Älä valitse nimimerkkiä, joka voidaan sekoittaa toiseen rekisteröityneeseen nimimerkkiin, palvelun tarjoajaan A-klinikkasäätiöön tai Varjomaailmaan. On reilua tietää, mikä on A-klinikkasäätiön ja mikä käyttäjien kirjoittamaa tekstiä.

6. Tarkasta ennen uuden viestin lähettämistä, että se menee oikealle keskustelualueelle. Otsikoi viestisi niin, että muutkin ymmärtävät mitä haluat sanoa. Malta lukea viestisi läpi ainakin kerran ennen viestin lähettämistä.

 

Varjomaailman työntekijät pidättävät itsellään oikeuden tulkita näitä ohjeita ja sääntöjä. Kaikki viestit luetaan. Sääntöjen vastaiset viestit poistetaan ja sääntöjä rikkoville keskustelijoille voidaan antaa määräaikainen tai pysyvä porttikielto ilman eri perusteluja.

Netissä pätevät samat lait kuin muuallakin Suomessa. Alaikäisten kanssa työskentelevät aikuiset ovat velvollisia ilmoittamaan sosiaalityöntekijöille tai muille viranomaisille, mikäli tulee ilmi vakavia huolia alaikäisen turvallisuudesta. Viranomaiset voivat auttaa nuoria erilaisissa ongelmissa paremmin kuin me täällä netissä. Tällaisissa, melko harvinaisissa, tilanteissa informoidaan aina nuorta, mikäli siihen vain on mahdollisuus.

Varjomaailman työntekijät ovat A-klinikkasäätiössä työskenteleviä sosiaalialan ammattilaisia tai muita asiantuntijoita. Säännöistä on päätetty yhdessä, eikä kukaan toimi yksin mielensä mukaan. A-klinikkasäätiö ei vastaa keskustelijoiden mielipiteistä eikä keskustelijoiden välittämän tiedon luotettavuudesta. Jos keskustelijat esimerkiksi loukkaavat nimeltä mainittuja henkilöitä ja näin rikkovat lakia, voivat he joutua oikeudelliseen vastuuseen.

Kysymykset ja palaute: [email protected]