Mistä apua?

 

Joskus kohtaamme vaikeita asioita elämässä ja lähipiirissämme. Aikuisten liiallinen juominen voi olla yksi sellainen asia. Aina omat voimat eivät riitä asioiden selvittämiseen, eikä ole lapsen ja nuoren tehtävä kantaa vastuuta perheestään. Silloin kun ei tiedä, miten pitäisi toimia, kannattaa jutella luotettavalle aikuiselle.

Kuka sitten on luotettava aikuinen?

Ympäri Suomea työskentelee suuri määrä lasten, nuorten ja perheiden asioihin perehtyneitä ammattilaisia, jotka haluavat auttaa ja tukea haastavissakin tilanteissa.

Tutustu myös Muistilista-työkaluun, jonka voit tallentaa tai printata mukaasi, kun menet juttelemaan tilanteestasi esimerkiksi ammattilaisen, ystävän tai sukulaisen kanssa. Voit myös antaa sen täytettynä suoraan aikuiselle, jolloin sinun ei tarvitse aloittaa keskustelua. Joskus on helpompi kertoa, kun ei tarvitse itse aloittaa. Joskus taas on helpompi vain vastailla aikuisen kysymyksiin.

Hätä- ja kriisitilanteissa

 

On tärkeää, että tiedät minne otat yhteyttä jos eteen tulee vaikea tilanne kotona. Jos sinulla on hätätilanne ja tarvitset paikalle heti apua, soita yleiseen hätänumeroon 112. Hätätilanne voi olla esimerkiksi vanhemman liiallisesta juomisesta johtuva sairaskohtaus tai väkivaltatilanne, eli sellainen asia, jota ei voi jättää odottamaan. Älä epäröi toimia!

Joskus voit tarvita apua paikalle, vaikka kukaan ei olisi välittömässä hengenvaarassa. Esimerkiksi silloin, kun vanhempi on liian päihtynyt pitämään huolta lapsistaan. Ota selvää oman asuinkuntasi sosiaali- tai kriisipäivystyksen yhteystiedoista. Ne löytyvät esimerkiksi googlettamalla oman kunnan nimi ja ”sosiaalipäivystys”. Voit soittaa myös tässä tilanteessa suoraan hätänumeroon 112, josta sinut ohjataan sosiaalityöntekijän puheille.

Täältä voit tarkastaa oman asuinalueesi 24/h palvelut.

 

Luotettavia netti- ja puhelinpalveluja nuorille

Päivystysnumeroita

 

Espoon sosiaali- ja kriisipäivystys:
09 8164 2439

Helsingin kaupungin sosiaalipäivystys:
020 696 006

Vantaan kriisikeskus:
09 8392 4005

Turun seudun sosiaalipäivystys:
02 262 6003

Päivystysnumeroita

 

Tampereen sosiaalipäivystys:
050 062 5990

Jyväskylän sosiaalipäivystys:
014 266 3478

Jyväskylän kriisikeskus Mobile:
014 266 7150

Oulun sosiaalipäivystys:
044 703 6235

Valtakunnallinen kriisipuhelin

 

Tarjolla välitöntä keskusteluapua kriiseissä oleville ja heidän läheisilleen. Tähän numeroon voi soittaa kaikissa mieltä painavissa asioissa.

09 2525 0111

Päivystysaika arkisin 09-07
viikonloppuisin & juhlapäivisin 15-07

SPR:n turvatalot 

 

Apua kriisitilanteissa, joka päivä illasta aamuun.

Espoo: 09 8195 5360

Helsinki: 09 622 4322

Tampere: 040 556 6661

Turku: 02 253 9667

Vantaa:  09 871 4043

Nuorten rikosuhri-
päivystys

 

Nuorten rikosuhripäivystyksesta voi saada apua silloin jos on joutunut tai epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi. Sivustolla on oma chat-palvelu.

Nuorten kriisipiste

Helsinki Missio tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua etäyhteyksin 12–29-vuotiaille nuorille. Täytä ja lähetä lomake sivuilla, ja työntekijä ottaa sinuun yhteyttä.

 

Nettiturvakoti

 

Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämä verkkopalvelu, joka huomioi erityisesti lasten ja nuorten asemaa perheessä. Väkivalta tai sen uhka ei kuulu lapsen turvalliseen kasvuympäristöön. Sivustoilta löytyy mm. tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyen sekä keskustelupalsta.

 

MLL Lasten ja nuorten puhelin, netti ja chat

 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voit soittaa ilmaiseksi silloin kun haluat jutella aikuisen kanssa, asiasta kuin asiasta. Lasten ja nuorten puhelin on maksuton ja sen numero on 116 111

Puhelimen normaalit päivystysajat ovat ma-pe klo 14-20 ja la-su 17-20.

Tarjolla myös chat-palvelu.

Poikien puhelin

 

Väestöliiton ylläpitämä poikien puhelin auttaa numerossa 0800 94 884 ma-pe klo 13-18.

Puhelu on soittajalle maksuton ja aihe on vapaa.

 

 

Sekasin-chatti

 

Sekasin-chatissa voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä ja aiheista. Pääset keskustelemaan nimettömänä, kahden kesken koulutettujen vapaaehtoisten ja mielenterveyden ammattilaisten kanssa. 

Chatti on auki seuraavasti:
Arkisin: 9-24
Viikonloppuisin: 15-24

Sinuiksi.fi

 

Nevontapalvelu, joka auttaa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen monimuotoisuuteen liittyvissä kysymyksissä netin ja puhelimen kautta anonyymisti.

 

 

Nettisyli

 

Syömihäiriöliitto Syli ry:n nettipalvelu tueksi syömishäiriön tunnistamiseen ja siitä toipumiseen. 

TOIVO - oma-apu
kriiseihin

 

Nettipohjainen ohjelma, jonka avulla voi selvitä kriiseistä tai muista vaikeista elämäntilanteista. Apua mm. ajatusten kohtaamisesta ja tunteista.

Vapaaksi viiltelystä

 

Nettipohjainen omahoito-opas viiltelyn ja muun itsetuhoisen käytöksen lopettamisen tueksi.

 

Nuorten mielenterveystalo

 
 
Neuvoa ja apua kaikenlaisiin huoliin esim. asuinpaikan tai oireiden mukaan. Tutustu myös kriisistä selviytymisen oma-apuohjelma Toivoon!

 

 

Nuortenlinkki

 

Nuortenlinkki on nuorten oma verkkosivusto. Teemoina ovat mm. päihteet ja päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö ja mielenterveys. Nuortenlinkistä löytyy tietoa, testejä oman tilanteen arviointiin sekä nimetöntä nettineuvontaa.

 

Netari.fi

 

Netari on oma nuorisotalosi netissä. Se on auki sunnuntaista perjantaihin. Netarissa voit hengailla rennosti kavereiden kanssa tai jutella mieltäsi askarruttavasta asiasta luotettavan aikuisen kanssa.

 

 

Väestöliiton
nuortensivut

 

Väestöliiton nuorten nettisivut ovat alle 20-vuotiaiden nuorten tukena seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Tiedon lisäksi verkkosivuilla on Kysy asiantuntijalta -palsta sekä Nettivastaanotto-mahdollisuus.