Mistä apua?

 

Joskus kohtaamme vaikeita asioita elämässä ja lähipiirissämme. Aikuisten liiallinen juominen voi olla yksi sellainen asia. Aina omat voimat eivät riitä asioiden selvittämiseen, eikä ole lapsen ja nuoren tehtävä kantaa vastuuta perheestään. Silloin kun ei tiedä, miten pitäisi toimia, kannattaa jutella luotettavalle aikuiselle.

Ympäri Suomea työskentelee suuri määrä lasten, nuorten ja perheiden asioihin perehtyneitä ammattilaisia, jotka haluavat olla käytettävissäsi.

Lue lisää luotettavista aikuisista täältä.

Tutustu myös Muistilista-työkaluun, jonka voit printata mukaasi kun menet juttelemaan tilanteestasi esimerkiksi ammattilaisen, ystävän tai sukulaisen kanssa.

Hätä- ja kriisitilanteissa

 

On tärkeää, että tiedät minne otat yhteyttä jos eteen tulee vaikea tilanne kotona. Jos sinulla on hätätilanne ja tarvitset paikalle heti apua, soita yleiseen hätänumeroon 112. Hätätilanne voi olla esimerkiksi vanhemman liiallisesta juomisesta johtuva sairaskohtaus tai väkivaltatilanne, eli sellainen asia, jota ei voi jättää odottamaan. Älä epäröi toimia!

Joskus voit tarvita apua paikalle, vaikka kukaan ei olisi välittömässä hengenvaarassa. Esimerkiksi silloin kun vanhempi on liian päihtynyt pitämään huolta lapsistaan. Ota selvää oman asuinkuntasi sosiaali- tai kriisipäivystyksen yhteystiedoista. Ne löytyvät esimerkiksi googlettamalla oman kunnan nimi ja ”sosiaalipäivystys”. Voit soittaa myös tässä tilanteessa suoraan hätänumeroon 112, josta sinut ohjataan sosiaalityöntekijän puheille.

Täältä voit tarkastaa oman asuinalueesi 24/h palvelut.

 

Luotettavia netti- ja puhelinpalveluja nuorille

Päivystysnumeroita

Espoon sosiaali- ja kriisipäivystys:
09 8164 2439

Helsingin kaupungin sosiaalipäivystys:
020 696 006

Vantaan kriisikeskus:
09 8392 4005

Turun seudun sosiaalipäivystys:
02 262 6003

Päivystysnumeroita

Tampereen sosiaalipäivystys:
050 062 5990

Jyväskylän sosiaalipäivystys:
014 266 3478

Jyväskylän kriisikeskus Mobile:
014 266 7150

Oulun sosiaalipäivystys:
044 703 6235

Valtakunnallinen kriisipuhelin

Tarjolla välitöntä keskusteluapua kriiseissä oleville ja heidän läheisilleen. Tähän numeroon voi soittaa kaikissa mieltä painavissa asioissa.

010 195 202

Päivystysaika arkisin 09 - 07
viikonloppuisin & juhlapäivisin 15 - 07

SPR:n turvatalot 

Apua kriisitilanteissa, joka päivä illasta aamuun.

Espoo: 09 8195 5360

Helsinki: 09 622 4322

Tampere: 040 556 6661

Turku: 02 253 9667

Vantaa:  09 871 4043

Nuorten rikosuhri-
päivystys

Nuorten rikosuhripäivystyksesta voi saada apua silloin jos on joutunut tai epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi.  Sivustolla on oma chat-palvelu. 

Nuorten kriisipisteen
päivystys

Puhelinpäivystys ma klo 9 - 11 & ti - to 9 - 12
Päivystyskäynnit ti - to klo 9 - 12
Chat pe klo 9 - 11.

Puh. 045 341 0583
Os. Albertinkatu 33, 00180 Helsinki (Kamppi, ei tarvitse olla helsinkiläinen)
Chat ylläolevasta linkistä
 

Nettiturvakoti

Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämä verkkopalvelu, joka huomioi erityisesti lasten ja nuorten asemaa perheessä. Väkivalta tai sen uhka ei kuulu lapsen turvalliseen kasvuympäristöön. Sivustoilta löytyy mm. tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyen sekä keskustelupalsta.

 

MLL Lasten ja nuorten puhelin, netti ja chat

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voit soittaa ilmaiseksi silloin kun haluat jutella aikuisen kanssa, asiasta kuin asiasta. Lasten ja nuorten puhelin on maksuton ja sen numero on 116 111

Puhelimen normaalit päivystysajat ovat ma - pe klo 14 - 20 ja la - su 17 - 20.

Tarjolla myös chat-palvelu.

 

Poikien puhelin

Väestöliiton ylläpitämä poikien puhelin auttaa numerossa 0800 94 884,
ma - pe klo 13 - 18.

Puhelu on soittajalle maksuton ja aihe on vapaa.

 

Väestöliiton
nuortensivut

Väestöliiton nuorten nettisivut ovat alle 20-vuotiaiden nuorten tukena seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Tiedon lisäksi verkkosivuilla on Kysy asiantuntijalta -palsta sekä Nettivastaanotto-mahdollisuus. 

Sinuiksi.fi

Neuvontapalvelu, joka auttaa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen monimuotoisuuteen liittyvissä kysymyksissä netin ja puhelimen kautta anonyymisti.

Neuvontapalvelu 

Puh. 044 300 2355

Sähköposti: neuvontapalvelu@sinuiksi.fi

Nettisyli

Syömihäiriöliitto Syli ry:n nettipalvelu tueksi syömishäiriön tunnistamiseen ja siitä toipumiseen. 

TOIVO - oma-apu
kriiseihin

Nettipohjainen ohjelma, jonka avulla voi selvitä kriiseistä tai muista vaikeista elämäntilanteista. Apua mm. ajatusten kohtaamisesta ja tunteista.

Vapaaksi viiltelystä

Nettipohjainen omahoito-opas viiltelyn ja muun itsetuhoisen käytöksen lopettamisen tueksi.

 

Nuorten mielenterveystalo

 
Neuvoa ja apua kaikenlaisiin huoliin esim. asuinpaikan tai oireiden mukaan. Tutustu myös kriisistä selviytymisen oma-apuohjelma Toivoon!

 

 

Nuortenlinkki

Nuortenlinkki on nuorten oma verkkosivusto. Teemoina ovat mm. päihteet ja päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö ja mielenterveys.

 

e-Talo

e-Talo on 10 - 28-vuotiaille nuorille tarkoitettu, hyvinvointia tukeva palvelu. e-Talosta löydät kahdenkeskisen, anonyymin chatin, kysy & vastaa -palstan, teematietoa sekä muuta toimintaa.

e-Talossa työskentelee kolme seksuaalineuvojaa/nuorisotyöntekijää, ja aiheina sivuilla on seksuaalisuus, murrosikä, sosiaaliset suhteet ja jaksaminen. 

HUBU-chatit

HUBU-bussissa Habbossa chattaillaan aina keskiviikkoisin klo 14 - 16 Ehyt ry:n työntekijöiden ja vaihtuvien vieraiden kanssa. 

Portti vapauteen
-lastensivut

Kriminaalihuollon tukisäätiön omat sivut lapsille ja nuorille joiden äiti tai isä tai muu läheinen ihminen on vankilassa.

 

Sekasin-chatti

Sekasin-chatissä voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä ja aiheista. Pääset keskustelemaan nimettömänä, kahden kesken koulutettujen vapaaehtoisten ja mielenterveyden ammattilaisten kanssa. Chattia koordinoi Suomen Mielenterveysseura.

Chatti on avoinna joka päivä ma-pe klo 07-24 ja la-su 15-24.