Vierasvlogi – Kokovartalofiilis: "Miten Frendit, New Girl ja HIMYM valehtelevat YKSINÄISYYDESTÄ..."

 

Onks sul joskus ollu semmonen olo, että kukaan ei haluu olla sun kanssa? Tai et kukaan ei ymmärrä sua? Onks sul ollu semmonen olo, että sä oot aina yksin tai et sä oot ainoo, joka on aina yksin? Jos sul on ollu semmosii mietteitä, ni tää on sulle.”

Tutkimusten mukaan 11 % kaikista suomalaisista ja 15 % nuorista aikuisista kokee yksinäisyyttä usein tai jatkuvasti. 1/5 suomalaisista ei tunne kuuluvansa mihinkään ryhmään. Jos tunnet olevasi yksinäinen, et ole yksin.

Yksinäisyys voi tuntua yhtä kivuliaalta kuin läheisen ihmisen kuolema. Se on iso ja kipeä asia – ihmiset tarvitsevat toisiaan voidakseen hyvin. Silti yksinäisyydestä on vaikeaa puhua. Yksinäinen ajattelee usein olevansa vääränlainen, kummallinen ja outo. Seuran pyytäminen koetaan ripustautumiseksi ja pelätään, että se häiritsee.

Yksinolo ei ole sama kuin yksinäisyys ja toisaalta seurassakin voi olla yksinäinen. Kaikkein vahvimman ja reippaimman oloisetkin tyypit saattavat kokea yksinäisyyttä.

Yksinäisyyden taustalla on usein iso elämänmuutos: vanhempien ero, muutto, uusi opiskelupaikka. Vaikka muutos olisi parempaan suuntaan, yksinäisyys saattaa jäädä päälle. Vanhempien juominen tai muut vaikeat tilanteet perheessä saattavat myös lisätä yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä: kotiin ei haluat kutsua kavereita eikä kodin asioista puhua muualla.

Harvalla – jos kellään – oikeasti on niin tiivis kaveripiiri kuin TV-sarjoissa. Ystäviä ja omanlaisia tyyppejä on kuitenkin mahdollista löytää missä elämänvaiheessa tahansa. Hyvä tapaa tutustua samanhenkisiin ihmisiin on uusi harrastus. Myös netissä on monenlaisia kaveriryhmiä, joista voi löytää hyviä tyyppejä. Ammattilaiselle ja turvalliselle aikuisellekin kannattaa puhua, jos yksinäisyyden kipu käy liian suureksi. 

Toimittaja ja Kokovartalofiilis-blogin Ani Kellomäki pitää syksyn ajan vlogisarjaa Varjomaailmassa. Anin keväiset vierasvlogit löydät Varjomaailman YouTube-kanavalta. Videoihin ja aiempiin Kokovartalofiilis-teksteihin voit palata myös täällä Varjoblogissa.

Kommentoi