Vierasvlogi – Kokovartalofiilis: "...ja se pelasti mun hengen"

”Oispa joku tyyppi, joka kuuntelis just mun jutut.”

Varjoblogin syksyn Kokovartalofiilis-sarjan neljännessä osassa mietitään turvallisia aikuisia ja erityisesti sitä, mistä niitä löytyy. Ani Kellomäki on koonnut ystäviltään tarinoita heidän tärkeistä aikuisistaan ja rohkaisee kaikkia juttuseuraa kaipaavia nuoria etsimään omansa.

Luotettavan aikuisen voi löytää esimerkiksi koulusta. Se voi olla opettaja, mutta myös kuka tahansa muu koulun aikuinen – opinto-ohjaaja, siivooja, keittäjä tai kuoronjohtaja. Monille äidinkielen ainekirjoitus on ollut turvallinen tilanne kertoa omista huolista.

Kouluun liittyvistä ongelmista saattaa olla helpompi puhua jollekulle muulle kuin koulun aikuisille. Kivoja aikuisia voi löytää myös harrastusten parista; sellainen voi olla vaikka futisjoukkueen valmentaja tai tanssiharrastuksen isosisko tai varaäiti. Monille on helpompaa puhua asioistaan vaikkapa nuorisotyöntekijälle tai seurakunnan aikuisille kuin omille vanhemmille.

Luotettavalle aikuiselle voi kertoa hankalasta kotitilanteesta. Toisaalta hänelle voi jutella myös muista asioista silloin, jos omat vanhemmat ja kodin aikuiset eivät kuuntele tai tunnu turvallisilta. Ihan jokainen nuori saattaa kaivata kodin ulkopuolista juttuseuraa – kaikista asioista ei halua kertoa vanhemmille vaikka välit muuten olisivat hyvät.

Luottoaikuinen saattaa olla myös joku muu sukulainen, vaikkapa isovanhempi tai serkku. Aina ei välttämättä edes halua puhua mistään erityisestä. Riittää että saa olla rauhassa jossain, välittävän aikuisen lähellä.  

Tiedetään, että yksi oikealla hetkellä kohdattu kiva ja hyvä ja turvallinen aikuinen voi olla elintärkeä tuki nuorelle. Luottoaikuisesta on varmasti iloa ihan jokaiselle nuorelle (ja päinvastoin) eikä sellaisen löytäminen vaadi paljoa. Täytyy vain uskaltaa avata suunsa ja sanoa: ”Haluaisin jutella”.

Toimittaja ja Kokovartalofiilis-blogin Ani Kellomäki pitää syksyn ajan vlogisarjaa Varjomaailmassa. Anin keväiset vierasvlogit löydät Varjomaailman YouTube-kanavalta. Videoihin ja aiempiin Kokovartalofiilis-teksteihin voit palata myös täällä Varjoblogissa.

Kommentoi