Vierasvlogi – Kokovartalofiilis: ”Hävettää! Vanhempien seksi, jurrinen äiti, rinnat…”

Syksyn Kokovartalofiilis-vlogisarjan viidennessä ja viimeisessä osassa puhutaan häpeästä. Ani Kellomäki kertoo sekä omista että tuttaviensa häpeän aiheista niin lapsena kuin nyt aikuisena.

Jokainen meistä häpeää valtavan monia asioita – omia juttuja ja muiden juttuja. Välillä häpeässä kieriskelee ihan muuten vain. Ja luulee olevansa ainoa, vaikka oikeasti häpeä todella on kaikkien jakama ja yhteinen ihmisyyden kokemus.

Lapsena moni on hävennyt erityisesti vanhempien käytöstä: liiallista tiukkuutta tai välinpitämättömyyttä, rahankäyttöä, meikittömyyttä, komentamista, tinkimistä, laulamista, einesten syöntiä tai turhaa intoa jutella tuntemattomien tai lapsen kavereiden kanssa.

Myös vanhempien välisten suhteiden ajattelemiseen liittyy häpeää: ajatus vanhemmista harrastamassa seksiä on monelle erityisen kiusaannuttava. Toisaalta on hävetty myös sitä, että vanhemmat ovat hävenneet toisiaan, kiukutelleet toisilleen ja olleet vihamielisiä myös muille ihmisille.

Vihamielisyys on usein liittynyt liialliseen juomiseen, joka jo itsessään on ollut monelle lapselle suurta häpeää aiheuttava asia. Puhumattakaan tilanteesta, jossa känninen äiti tulee kaupungilla vastaan tai odottaa kotona, kun kaverit ovat näkemässä. Vanhempien häpeä ei kuitenkaan kuuluisi lapsen kannettavaksi.

Omassa itsessään monet ovat hävenneet (tai häpeävät) ”vääränlaista” ulkonäköä tai kroppaa; jokaista kohtaa, joka voi olla joko liian pieni tai liian suuri. Myös punastuminen hävettää. Ja lisäksi kaikki, mikä liittyy jollain tavalla mielenterveyden pulmiin tai kysymyksiin. Erityisesti silloin, kun kulissit ovat kunnossa mutta sisällä myllertää.

Häpeä voi olla pientä, hetkellistä ja ohimenevää. Tai lamaannuttavaa ja koko elämää kahlitsevaa. Häpeän keskellä tuntee olevansa erityisen yksin, vaikka kaikki sitä kokevat. Muut eivät välttämättä edes huomaa toisen häpeää tai eivät ainakaan välitä siitä. Mutta se kannattaa silti jakaa – häpeä pienenee puhumalla. 

Toimittaja ja Kokovartalofiilis-blogin Ani Kellomäki pitää syksyn ajan vlogisarjaa Varjomaailmassa. Anin keväiset vierasvlogit löydät Varjomaailman YouTube-kanavalta. Videoihin ja aiempiin Kokovartalofiilis-teksteihin voit palata myös täällä Varjoblogissa.

Kommentoi