Varjomaailman joulumuistio

sumea valokuva, jossa näkyy kaksi valokuvakehystä

Jouluun latautuu valtavasti odotuksia leppoisasta yhdessäolosta, yltäkylläisistä juhlista ja iloisesta perheajasta. Lapset eivät kuitenkaan odota niinkään prameita lahjoja vaan sitä, että saisi olla rauhassa kotona ja tehdä vanhempien kanssa jotain kivaa. Tai ettei ainakaan tarvitsisi katsella aikuisten juomista ja riitelyä.

En enää tykkää olla iskän loma-aikoina kotona, koska tiiän et se juo. Oli suuri yllätys kuulla ettei se ollukkaa juonu uutenavuotena. Mutta sekin johtu siitä että se oli vastoin sopimusta juonut aatonaattona ja äiti oli ihan raivona.”
katkelma varjonuoren tarinasta

Sanomalehdissa julkaistaan perinteisesti ennen juhlapäiviä muistio, jossa kerrotaan milloin elintärkeät palvelut kuten Alkot ja ruokakaupat ovat auki. Koska koulut, harrastukset ja valtaosa nuorille suunnatuista palveluista on joulun aikaan tauolla, kokosimme nuorille oman joulumuistion.

Jos vanhempien juominen tai käytös muuten harmittaa tai kaipaat juttuseuraa, löydät turvallisia aikuisia monesta paikasta:

Varjomaailman aikuiset päivystävät joulun ja uudenvuoden yli. Meidät saat joka päivä kiinni Varjoneuvonnassa tai Varjomaailmaan kirjautuneena laittamalla inbox-viestiä Varjomaailman ohjaajat -käyttäjälle. Somesta löydät meidät @varjomaailma-tunnuksella ja sähköpostilla tavoitat osoitteesta [email protected].

Pelastakaa Lapset pitää perinteistä JouluManteli-chatia jouluaattona 24.12. klo 14–20. Chat pidetään Habbo-hotellissa klo 14–20 ja osoitteessa mantelichat.fi klo 20–02. Netari.fi-osoitteessa on auki myös kahdenkeskinen chat klo 16–02.

Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalot järjestävät joulupäivänä 25.12. Tukinetissä virtuaaliset joulupuurot klo 15 alkaen. Turvatalot ovat auki joulun aikaan seuraavasti:

Pääkaupunkiseudun Nuorten turvatalot päivystävät jouluna Vantaalla. Vantaan turvatalo on auki 23.12. klo 17 alkaen aina 27.12. klo 10 saakka. Helsingin ja Espoon talot avaavat kriisimajoituksen 27.12 klo 17.
Turussa turvatalon ovet aukeavat 23.12. klo 17 ja turvatalo on auki 27.12. klo 10 saakka.
Tampereella turvatalon ovet aukeavat 24.12. klo 15 ja sulkeutuvat 26.12. klo 10. 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin vastaa jouluna joka päivä klo 14–17 numerossa 116 111. Valtakunnallinen kriisipuhelin 010 195 202 päivystää juhlapäivisin klo 15–07.

Nuorten mielenterveystalon sivuilta voit myös itse etsiä paikkakuntasi päivystäviä palveluita.

Varjomaailman aikuiset toivottavast kaikille rauhallista joulua! Jos pulmia tulee, muista että et ole yksin.

Artikkelin kuva: Aino Huotari

Kommentoi