USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET, OSA 8

piirroskuva kauriista ja teksti: "In a few days the broken bones had begun to knit".
Kysymys: Miten voin auttaa koiraani? Äitini oli alkoholin vaikutuksen alaisena, eikä huomannut kun koirani söi ison määrän suklaata ja tuli kipeäksi. Jos koirani kuolee, mitä voin tehdä? Syytän äitiä, olen keskustellut hänen ja isäpuolen alkoholiongelmasta kuraattorille. Hän teki minusta lastensuojeluilmoituksen.
 
Vastaus: Heippa, hyvä että kirjoitit. 
 
Aikuisten alkoholinkäytöstä kärsivät monesti lapset mutta myös lemmikkieläimet, ja se on myös asia, joka tulee ottaa vakavasti. Lapsissa ja eläimissä on sellainen samankaltaisuus, että he eivät oikein voi yksin pitää puoliaan kaikissa asioissa, joten heitä on erityisesti suojeltava lailla.
 
Lapsille on olemassa lastensuojelulaki, joka velvoittaa erilaiset ammattilaiset, esimerkiksi sinun tapauksessasi kuraattorin, auttamaan sinua, kuuntelemaan sinua ja myöskin tekemään tarvittaessa lastensuojeluilmoituksen. 
 
Myös ihan tavalliset ihmiset, ei pelkästään ammattilaiset, voivat tehdä lastensuojeluilmoituksen, jos ovat huolissaan jonkun lapsen terveydestä tai elämäntilanteesta. Lastensuojeluilmoitus tehdään sosiaalityöntekijälle lapsen omassa kotikunnassa. Ilmoituksen voi tehdä nimettömänä.
 
Eläimille on puolestaan säädetty eläinsuojelulaki, jossa sanotaan mm. että eläimiä on kohdeltava kunnolla ja niille on annettava oikeanlaista ravintoa.
 
Kuka tahansa voi tehdä havainnon, että jotain eläintä – vaikkapa naapurin koiraa - ei kohdella hyvin tai että kaikki ei ole kunnossa. Siinä tapauksessa voi tehdä eläinsuojeluilmoituksen esimerkiksi oman kunnan eläinlääkärille, vaikka sitten nimettömänä. Eläinlääkärin yhteystiedot löytyvät yleensä kunnan nettisivuilta tai googlettamalla. 
 
Äitin ja isäpuolen juomisen kanssa kannattaa tehdä niin, että kerrot rehellisesti tuntemuksistasi ja kokemuksistasi kuraattorille ja myös sosiaalityöntekijälle. He osaavat auttaa sinua varmasti parhaiten. Puhuminen voi tuntua aluksi vaikealta, mutta ajan saatossa se helpottaa kyllä, kun huomaat, miten paljon siitä voi olla hyötyä!
 
 
Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan, esimerkiksi Varjoneuvontaan, yhteyttä ottaneiden nuorten mieliä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja ammattilaisten niihin antamia vastauksia. Kuvat on ottanut Aino Huotari

Kommentoi