USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET, OSA 7

Mustavalkoinen valokuva, etualalla pitkätukkainen ihminen, joka nauraa ja peittää kasvojaan kädellään. Ihmisen hihassa merkki, jossa lukee "Drink water". Taustalla luminen maisema ja taloja.
Kysymys: Miten purkaa pahaa oloa muuten kuin juttelemalla?
 
Vastaus: Heippa,
 
hyvä että otit yhteyttä. Pahaa oloa voi tosiaan purkaa muullakin tavoin kuin puhumalla, vaikka puhuminen on kyllä erittäin hyvä keino siihen. 
 
Pahaa oloa voi purkaa ja lievittää esimerkiksi taiteen keinoin: piirtämällä, maalaamalla, kuuntelemalla tai tekemällä musiikkia jne. Pahaa oloa voi purkaa kirjoittamalla vaikkapa päiväkirjaa, runoja tai kertomuksia, tai juttelemalla jollekin luotettavalle täällä netissä. 
 
Myös liikunta usein lievittää pahaa oloa, lenkkeily ja hikijumppa vapauttavat erilaisia hormoneja, joista saa mielihyvää. Jos on oikein vihainen olo, voi vaikka mätkiä menemään nyrkkeillen ja huutaa kurkku suorana samalla. Mikä tahansa keino, mikä ei satuta itseä tai muita, on toimiva, mutta joskus sitä pitää ehkä vähän hakea. Joskus pahan olon saa lievittymään sillä, että ajatukset siirtyvät pois kokonaan. Tähän voi auttaa vaikka elokuvien katselu tai hyvän kirjan lukeminen, aiheesta kuin aiheesta.
 
Missään nimessä ei kannata käpertyä itseensä, niellä pahaa oloa, yrittää tukahduttaa sitä tai lääkitä sitä päihteillä ja/tai itsetuhoisuudella. Se yleensä vain pahentaa kierrettä ja pahaa oloa. 
 
 
 
Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan, esimerkiksi Varjoneuvontaan, yhteyttä ottaneiden nuorten mieliä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja ammattilaisten niihin antamia vastauksia. Kuvat on ottanut Aino Huotari 
 

Kommentoi