USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET, OSA 6

valokuva veteen heijastuvasta patsaasta ja talon seinästä
 
Kysymys: Minä pelkään alkoholia ja ajatus siitä kuvottaa ja ahdistaa. Se on kuin häkki ympärilläni, mitä teen ja tunnenko väärin? Ja miten saisin hillittyä pelkoani?
 
Minun biologiset vanhempani ovat molemmat alkoholisteja, ja minut on huostaanotettu heidän juomisensa takia. Asun nyt sijaisperheessä, missä ei juoda juuri ollenkaan. 
 
Minusta kaikki jotka juovat tai ovat juoneet ovat kuvottavia, ja silmissäni he tekevät väärin. Myös minulle rakkaat ihmiset muuttuvat silmissäni kun juovat. En mene paikkoihin missä juodaan, sillä tiedän ahdistuvani. Täytin maaliskuussa kahdeksantoista, ja kieltäydyn kaikesta alkoholiin liittyvästä, koska tunnen ahdistusta niin paljon.
 
Ystäväni mielestä minun kanssa ei voi mennä minnekään, koska pelkään asiaa ja ahdistun kuulemma turhasta. Haluaisin kuitenkin oppia pärjäämään asian kanssa ilman itkua ja tuskaa!
 
En ole pystynyt juttelemaan asiasta ja tuskastani edes nykyisille vanhemmilleni enkä kenellekään luotettavalle aikuiselle. Poikaystäväni kanssa olen jonkun verran puhunut asiasta, mutta menee aina itkuksi. Minua sattuu puhua asiasta. Koulussamme on kuraattori ja terkkari, mutta jotenkin en koe heitä sellaisiksi, että asiasta voisin jutella tästä. 
 
 
Vastaus: Onpa hyvä että laitoit viestiä, sillä tuollaisen ahdistuksen kanssa on varmasti tosi stressaavaa ja hankalaa elää. 
 
Sinä et missään nimessä tunne väärin, ja on ihan normaalia että rankat elämänkokemuksesi ja elämäsi alkoholistien lähellä ovat syypäät näihin tunteisiin. Sinä tunnet niin kuin tunnet, ja se on ymmärrettävää. Sinä voit kuitenkin tuntea myös iloa ja onnea, sekä neutraaleja tunteita alkoholia kohtaan. Se vain vaatii vähän työtä.
 
Voimme yhdessä miettiä, mikä olisi paras seuraava askel.
 
Ei ole varmastikaan helppoa puhua lapsuudesta ja vaikeista muistoista, eikä luottamuksen löytyminen meinaa onnistua, jos on jo lapsesta joutunut pettymään läheisiin ihmisiin. Siksi puhuminen jollekin ammattilaiselle voi tuntua todella vaikealta.
 
On ihan ok, että jutellaan täällä netissä, jos et vielä ole valmis menemään kasvotusten keskustelemaan kellekään tietylle henkilölle. Mietin kuitenkin, voisiko tuolle mainitsemallesi kaverille kertoa, että sinulla on alkoholiin liittyviä ikäviä muistoja, minkä vuoksi et halua käyttää sitä tai olla humalaisten seurassa. 
 
Sen tarkemmin ei asiaa tarvitse avata, kuin mihin itse olet valmis – mutta voisi olla yksi askel eteenpäin puhua asiasta kaverille. Kaikkea ei tarvitse saada hetkessä valmiiksi, jo se on valtavan iso askel, että olet täällä nyt keskustelemassa tästä.
 
 
Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan, esimerkiksi Varjoneuvontaan, yhteyttä ottaneiden nuorten mieliä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja ammattilaisten niihin antamia vastauksia. Kuvat on ottanut Aino Huotari
 

Kommentoi