USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET, OSA 5

mustavalkoinen valokuva, jossa näkyy kahden kivipaadella istuvatn ihmisen selkä; toisella t-paita ja tatuoidut kädet, toisella ruutupaita. välissä vesipullo.
Kysymys: Mistä apua ystävälle? Täysi-ikäinen kaverini kertoi minulle eilen, että hänen isänsä alkoholinkäyttö on alkanut lähtemään käsistä. Tilanne kuulostaa aika pahalta ja haluaisin auttaa, mutta en tiedä miten.
 
Kaverini vanhemmat ovat eronneet ja kaverini asuu vuoroviikoin vanhempiensa luona. Isä juo silloinkin, kun kaverini on siellä. Hän ei saa nukuttua isän tullessa humalassa kotiin. Kaverini äiti tietää asiasta, mutta ei koko totuutta.
 
Me ollaan oltu kavereita vasta aika vähän aikaa, joten musta tuntuu että hän ei ehkä uskaltanut kertoa ihan kaikkea. Vaikutti siltä, että hän muutenkin vähätteli tilannetta ja ehkä jollain tavalla syytteli itseään. 
 
 
Vastaus: Onpa hienoa, että maailmasta löytyy kaltaisiasi ystäviä, jotka auttavat kaveria hädässä! Hyvä sinä!
 
Täältä käsin kuulostaa siltä, että kaverisi reagoi ihan normaalilla tavalla tilanteeseen, vähättelee ja syyttää itseään, eikä uskalla kauheasti kertoa tilanteestaan ulkopuolisille. On hienoa, että olet osannut lukea vähän rivien välistäkin ja päättänyt ottaa tilanteen haltuun.
 
Vaihtoehtoja on paljon. Ensinnäkin voit neuvoa kaveriasi ottamaan yhteyttä tänne Varjomaailmaan, jolloin voimme lähteä selvittämään tilannetta suoraan hänen kanssaan. Tämä asia ei ole sinun vastuullasi, eikä sinun tehtäväsi ole ratkaista vaikeaa tilannetta.
 
Jos tämä ei ole mahdollista, voit neuvoa kaveriasi kertomaan äidilleen ihan koko totuuden, jolloin myös tapaamisjärjestelyjä on mahdollista miettiä uudelleen. Myös isälle voisi yrittää puhua, mutta se ei aina hirveästi auta. Kaverisi tuntee oman perheensä parhaiten. 
 
Jos kaverillasi on alaikäisiä sisaruksia jotka myös asuvat isän luona, voit tehdä (nimettömän) lastensuojeluilmoituksen, jolloin viranomaiset lähtevät selvittämään tilannetta yhdessä sekä äidin että isän kanssa. 
 
Mikäli kaverisi opiskelee, voit neuvoa häntä ottamaan yhteyttä opinahjonsa ammattilaisiin, esim. terkkariin, kuraattoriin, psykologiin. Hän voi myös mennä elämäntilanteestaan riippuen työterveyslääkärille tai ihan terveyskeskuslääkärille, ja pyytä apua sitä kautta. 
 
Hänen oman terveydenhuoltopaikkansa ajanvarausnumerosta kyllä kerrotaan, mitä juuri hänen paikkakunnallaan on tarjolla, löytyykö esim. psykiatrinen sairaanhoitaja, päihdetyöntekijä tai psykologin vastaanotto. 
 
Kiitos kun välität ystävästäsi, paljon tsemppiä molemmille!
 
 
 
Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan, esimerkiksi Varjoneuvontaan, yhteyttä ottaneiden nuorten mieliä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja ammattilaisten niihin antamia vastauksia. Kuvat on ottanut Aino Huotari.
 

Kommentoi