USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET, OSA 4

valokuva: takaapäin kuvattu yksi aikuinen ja kaksi lasta käsi kädessä, kävelevät autotien viereisellä kadulla
Kysymys: Mitä kannattaisi tehdä? Kaikki ideat on loppu sadIskä alkoi juomaan lähes joka päivä joskus vuonna 2004. Äiti ja iskä ovat eronneet, ja käyn iskän luona joka kolmas viikonloppu. Joka kerta kun olen iskän luona se on kännissä ja kyselee ihan liian henkilökohtaisista asioista ja uhkaa hakkaavansa yhden sen kaverin. Se on häiritsevää.
 
Äidin kanssa ollaan puhuttu asiasta mutta äiti ei osaa tehdä asialle oikein mitään. Me ollaan kehotettu iskää menemään hoitoon tai hankkimaan apua, mutta kun se ei itse myönnä alkoholiongelmaansa ja väittää olevansa terve. Käyntejä iskän luona on kyllä vähennetty, mutta iskä alkaa aina raivoamaan ja syyttämään äitiä jos en sinne mene.
 
Vastaus: Tosi hyvä että kirjoitit, koska tilanteesi on tosi tukala! On varmasti rankkaa, kun odottaa näkevänsä isän pitkästä aikaa, ja sitten hän onkin noin rankasti humalassa. Rankkaa on myös se, että isä syyttelee äitiä, joka yrittää suojella sinua. Tiedäthän, että sinä ja äiti toimitte tässä aivan oikein?
 
Sinun turvallisuutesi on tärkein asia tässä ongelmatilanteessa. On hyvä, että juttelet asiasta äidin kanssa, vaikka se on varmasti hänellekin vaikeaa. On hyvä, että pidät taukoa isän näkemisestä silloin, kun selvänä oleminen ei onnistu. 
 
Isä tietenkin on vihainen, mutta sille ei oikein mahda mitään. Ehkä on ihan hyvä merkkikin, että hänellä herää tunteita tässä tilanteessa. Se voi olla avain siihen, että hän vihdoin tajuaa, että kaikki ei ole kunnossa.
 
Ehdotan siis, että otat asian ihan rehdisti esiin äidin kanssa uudelleen. Voisitte sopia äidin kanssa tietynpituisen ajan, jona pidät taukoa isän näkemisestä. Tämän ajan voisitte sitten isälle ilmoittaa, ja pitää siitä myös kiinni. Tarvittaessa äiti varmasti tietää, että voi pyytää apua sosiaalivirastosta tämän asian hoitamiseen. 
 
Tärkeintä on, että sinulla on hyvä olla ja tiedät, mitä tapahtuu. 
 
 
Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan yhteyttä ottaneiden nuorten mieliä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja ammattilaisten niihin antamia vastauksia. Kuvat on ottanut Aino Huotari.

Kommentoi