USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET, OSA 3

valokuva: lasikuulapelin yksityiskohta
Kysymys: Haluaisin saada ongelmaani pidempiaikaista ja ammattimaista apua, joten mitä minun kannattaa tehdä, ketä pitää lähestyä ja mitä voin sanoa? Olen käynyt koulupsykologilla, mutten ole saanut suutani auki ongelmien vakavuudesta ja häiriöistä.
 
Tuntuu vaikealta puhua asiasta kenellekään, mutta olen pohtinut yhteydenottamista ainakin lastensuojeluun.
 
Olen elänyt alkoholistiperheessä jo niin kauan kuin jaksan muistaa. Isä juo päivittäin. Aamulla, päivällä, illalla, arkisin, viikonloppuisin, öisin, autolla ajaessa ja ennen ajamista, ajamisen jälkeen ja julkisilla paikoilla, hänen kavereillaan sekä kotona. Alkoholin määrät ovat runsaita, joka huolettaa minua erityisesti hänen sydänvikansa takia.
 
Äiti juo päivittäin myös. "Vain saunaolut" tai pari kaljaa televisiota katsellessa ovat minulle enemmän kuin pikkujuttuja, sillä jatkuva juominen on jatkunut niin kauan. 
 
Viikonloppuina kotonamme käy kaikenlaista porukkaa, joiden kanssa isä ja äiti juovat. Joskus myös arkisin, niin etten saa edes yöllä nukuttua heidän pitämän metelinsä vuoksi.
 
Olen 5-6 vuotta katsonut vierestä, kun vanhempani ovat vähitellen alkoholin takia menettäneet työnsä, ihmissuhteensa ja rahansa. Olen täysin hukassa ja elämäni tuntuu olevan jatkuvaa kaaosta, joka on etenkin viimeaikoina riistäytynyt lopullisesti käsistä. Olen jatkuvasti ahdistunut ja alakuloinen, en nuku kunnolla enkä saa asiaa pois mielestäni. 
 
Vastaus: Sinulla on todella tukala tilanne siellä, eikä sitä ole mitään syytä sietää yksin. Ilman muuta sinulle täytyy saada apua ja pian.
 
Puhuminen on tosi, tosi vaikeaa silloin kun pitäisi kertoa tuntemattomille, miltä joku vaikea, ikävä, pelottava ja jopa häpeälliseltä tuntuva asia tuntuu. Omasta perheestä ja sen ongelmista ei ole helppo puhua edes läheisille ihmisille, saati sitten tuntemattomille. Sitä saattaa pelätä, että vanhemmat suuttuvat, tai että joutuu vaikeuksiin muuten. 
 
Ei ole syytä pelätä, olet tosi rohkea kun haluat pyytää apua. Tuntematta tarkemmin tilannettasi kannustan kertomaan sen, minkä kerroit meillekin. Että vanhempien juominen on runsasta ja häiritsevää ja sinulla on paha olla.
 
Kerroit, että olet jutellut psykologin kanssa, ja se on tosi hyvä juttu. Vaikka sinusta nyt tuntuu, että se ei mennyt kovin hyvin etkä saanut sanottua oikein mitään, tärkeintä oli, että olit niin rohkea, että menit paikalle. Moni ei uskalla edes sitä. Kannattaa ajatella tuo käynti sellaisena harjoituskierroksena ja suunnata katse tulevaan avunhakemiseen. Olet jo kerran hakenut apua, pystyt siihen uudelleen.
 
Sinua ovat vastassa ammatti-ihmiset, joiden työhön kuuluu antaa luottamuksen rakentua rauhassa. He eivät oleta, että saisit kerrottua kaiken, tai välttämättä mitään, ekalla kerralla. Ja, kaiken lisäksi, ääneen puhuminen ei ole mitenkään pakollista. Voit esimerkiksi käyttää tätä meidän Muistilistaa, jos tuntuu, että sanat tarttuvat kurkkuun.
 
Mitä olisivat sinulle sellaisia tahoja, mistä voisit lähteä hakemaan apua? Tiedätkö, keihin kaikkiin voit luottaa ja kuka voisi auttaa sinua hakemaan apua? Tiedätkö miten lastensuojelu toimii
Tärkeintä tässä vaiheessa on tietää, että apua on kyllä tarjolla. Ota ihmeessä yhteyttä meihin uudelleen, jos toivot, että autamme kartoittamaan konkreettisia paikkoja tai otamme puolestasi yhteyttä jonnekin. Teemme sen enemmän kuin mielellämme!
 
 
Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan yhteyttä ottaneiden nuorten mieliä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja ammattilaisten niihin antamia vastauksia. Kuvat on ottanut Aino Huotari.
 

Kommentoi