USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET, OSA 2

valokuva: mustavalkoinen, kuviollinen posliinilautanen ruudullisessa pöytäliinalla; lautasella korvapuusti
Kysymys: Äidilläni on alkoholiongelma ja se, että hän juo itsensä humalaan ahdistaa minua valtavasti. Hän ei kuuntele, jos yritän puuttua asiaan. Äitini on humalassa joka toinen päivä joskus, joka viikko ainakin, ja jopa pari päivää putkeen. Jos hän juo kaljaa, pulloja menee viisi tai seitsemän, tölkkejä enemmän. Humalassa hän utelee ahdistavasti asioita, kommentoi ulkonäköäni ja sanoo, että minun pitäisi laihtua. Olen murrosikäinen ja vähän pyöreä. Äidin läsnäolo ja uteleminen humalatilassa ahdistaa. Pelkään, että hän alkaa vielä käyttäytyä väkivaltaiseksi, vaikka ei ole vielä tehnyt sitä. Äiti ei tunnu äidiltä.
 
Mitä minun pitäisi tehdä, kun alkoholi vaikutta kotona elämiseen jonkun verran?
 
Vastaus: Hyvä että kirjoitit tänne, sillä tilanteesi kuulostaa tosi stressaavalta. 
 
Aika usein kun ihmisellä on päihderiippuvuus, hän ei suostu kuuntelemaan läheisten huolta ja suuttumusta tilanteessa. Lisäksi ei pitäisi olla yksin lapsen vastuulla hakea vanhemmalle apua. Me emme täällä Varjomaailmassa pysty vaikuttamaan kovinkaan paljoa siihen, miten juova vanhempi muuttaa juomistaan, mutta voimme kyllä yrittää auttaa sinua. Äitisi käytös on todella ikävää ja asiatonta, eikä ihmekään jos  ahdistaa.
 
Tärkeintä olisi, että pääsisit juttelemaan jollekin luotettavalle aikuiselle ahdistuksesta ja huolesta. Olisiko suvussasi tai perheessäsi ketään, kelle puhua ja keltä pyytää apua? Entäpä koulussa: onko teillä terkkaria, kuraattoria tai psykologia?  Harrastatko mitään sellaista, missä esim. valmentajalle voisi kertoa, että kotona menee huonosti? Luotettavia aikuisia on kyllä olemassa. Jos olet jo edellä mainittujen palvelujen piirissä, tai vaikkapa lastensuojelun asiakas, voimme pohtia yhdessä, miten saisit avusta enemmän irti. 
 
Apua on ihan varmasti tarjolla, eikä sinun tarvitse sitä yksin etsiä ja kantaa. Me autamme mielellämme sinua löytämään tukea tilanteeseen, sitä varten olemme täällä. Olisi varmaan hyvä idea lähteä hakemaan apua juuri nyt. Täällä Varjomaailmassa alkaa 31.8. nettiryhmä kaltaisessasi tilanteessa oleville nuorille. Voit myös rekisteröityä Varjomaailmaan ja laittaa yksityisviestiä käyttäjälle Varjomaailman ohjaajat, niin saat yksilöllisempää neuvontaa. 
 
 
Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan yhteyttä ottaneiden nuorten mieliä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja ammattilaisten niihin antamia vastauksia. Kuvat on ottanut Aino Huotari.

Kommentoi