Usein kysytyt kysymykset, osa 16

valokuva: kaksi lasta seisoo katon reunalla

Kysymys: Musta tuntuu hirveän pahalta iskän juomisen takia, tuntuu etten jaksa enää itkeä, pelätä, huolehtia ja valvoa iskän juomisen takia. Oon iskälle tosi vihanen ja tuntuu, että haluaisin puhua sille tästä juomisesta taas kerran, mutta se tuntuu niin turhalta. En myöskään haluaisi mököttää iskälle ilman näkyvää syytä, koska pelkään sen suuttuvan. En tiedä, halusin vaan tulla purkamaan turhautumista, koska iskä ei tee mitään juomiselleen vaikka se tietää miltä se tuntuu musta :(

Vastaus: Tosi kurjaa, että isän juominen aiheuttaa sulle noin paljon murhetta. Sun ei pitäisi joutua kantamaan noin isoa huolta kenestäkään, eikä varsinkaan omasta vanhemmasta.

Ilmeisesti oot puhunut isän kanssa juomisesta ja yrittänyt saada hänet ymmärtämään, miten pahalta se susta tuntuu. Alkoholiriippuvaiset usein vähättelevät ongelmaansa eivätkä tajua, miten paljon voivat käytöksellään satuttaa läheisiä ja muita ihmisiä. Juovaa ihmistä ei myöskään voi pakottaa lopettamaan, jos hän ei itse näe ongelmaa eikä siten halua juomista vähentää. Siksi olis erityisen tärkeää, että sun oloa voisi parantaa muilla tavoilla.

Onko sulla muita perheenjäseniä tai läheisiä, jotka tietää isän juomisesta? Voitko puhua siitä ja sen aiheuttamista ongelmista ja huolista jonkun kanssa? Kerrot, että pelkäät isän suuttuvan, jos osoitat että oot pahalla mielellä. Suuttuuko isä helposti? Onhan sulla silti turvallista olla kotona tai isän luona?

On helppo ymmärtää, että isän juominen saa sut vihaiseksi. Sulla on myös oikeus kaikenlaisiin tunteisiin, mitä se aiheuttaa. Lisäksi sulla on oikeus näyttää ne tunteet, puhua niistä ja saada niitä jotenkin purettua, ettei ne jää mylläämään sun mieleen.

Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan, esimerkiksi Varjoneuvontaan, yhteyttä ottaneiden nuorten mieltä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja Varjomaailman aikuisten vastauksia niihin. 

Kuva: Aino Huotari

Kommentoi