Usein kysytyt kysymykset, osa 15

valokuva: talon seinää, valaistu numerokyltti, jossa numero 33

Kysymys: Mitä minun kannattaisi tehdä silloin, kun isäni on suuttunut minulle ja on juonut paljon? En uskalla silloin olla kotona. Pitäisikö minun pysyä kotana vai lähteä muualle, että vältän riidat? En tiedä mitä tällaisessa tilanteessa yleensä pitäisi tehdä. Näin on tapahtunut monta kertaa.

Vastaus: Olisi hyvä, että sinulla on jokin turvallinen paikka, johon voit mennä silloin kun isäsi on vihainen tai väkivaltainen. Kuulostaa siltä, että kodin tilannetta täytyisi selvittää enemmänkin, mutta kaikkein tärkeintä on, että sinä pysyt turvassa.

Asutko isän kanssa kahden vai onko teillä muita perheenjäseniä? Jos on, mitä he tekevät silloin, kun isä suuttuu? Entä tietääkö joku perheen ulkopuolinen isän juomisesta ja suuttumisista? Olisiko sinulla vaikka joku sukulainen tai kaveri, jonka luokse voisit mennä silloin, kun pelottaa olla kotona?

Jos keksit jonkun turvallisen tutun ihmisen (tai useampia), voisit jutella hänen kanssaan jo etukäteen kodin tilanteesta ja siitä, että kaipaat välillä turvaa. Sitten tietäisit jo valmiiksi varman paikan, mihin voit tarpeen tullen mennä.

Jos et keksi ketään läheistä, keneltä saisit turvaa, voit pyytää apua erilaisista paikoista. SPR:n ylläpitämiin nuorten turvataloihin voi mennä koska tahansa, kun kaipaa turvallista paikkaa. Jos et pääse käymään turvatalolla, voit soittaa esimerkiksi oman kotipaikkasi sosiaali- tai kriisipäivystykseen. Jos kyseessä on hätätilanne, voit aina soittaa hätänumeroon 112.

Voisit vaikka kerätä listan turvallisista paikoista ja ihmisistä. Laita muistiin tuttujen puhelinnumerot ja osoitteet. Lisäksi kannattaa selvittää valmiiksi turvatalojen ja lähellä olevien auttavien tahojen kuten sosiaalitoimen ja terveyskeskuksen yhteystiedot. Näin sinun ei tarvitse hankalassa tilanteessa alkaa etsiä mitään tietoja vaan voit ottaa nopeasti yhteyttä sopivaan ihmiseen tai paikkaan. 

Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan, esimerkiksi Varjoneuvontaan, yhteyttä ottaneiden nuorten mieltä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja Varjomaailman aikuisten vastauksia niihin. 

Kuva: Aino Huotari

Kommentoi