Usein kysytyt kysymykset, osa 14

Kysymys: Äiti lopetti juomisen ja meni niin huonoon kuntoon, että joutui sairaalaan. Tän vuoden alussa se pääsi kotiin ja nyt mua pelottaa koko ajan, että se alkaa taas juoda kunnolla. Se oli pitkään juomatta, mutta otti nyt kesällä muutaman. Säikähdin kamalasti, ettei se jää siihen muutamaan. Niin äiti lupasikin, mutta on vaikeaa uskoa, kun se on aina pettänyt luottamuksensa. En tiedä, miten saada luottamus takas. 

Vastaus: Kurjaa, että äitisi juominen aiheuttaa sulle noin paljon huolta ja pelkoa. Jos luottamus on aiemmin rikkoutunut juomisen ja petettyjen lupausten takia, sen rakentamisessa uudelleen voi mennä aikaa. Alkoholismi on myös sellainen sairaus, josta toipuva valitettavan usein retkahtaa uudelleen juomaan. Vaikka vanhempi pitäisi taukoa juomisesta tai raitistuisi täysin, turvallisuudentunne ja luottamus eivät palaa hetkessä.

Ootko pystynyt juttelemaan äidin kanssa siitä, miltä hänen juomisensa ja pelko sen jatkumisesta tuntuu sinusta? Asiasta puhuminen voi tuntua vaikealta, mutta rehellisyys sekä tunteista ja ajatuksista kertominen ovat tärkeä pohja luottamukselle. 

Entä onko teillä muita perheenjäseniä tai läheisiä sukulaisia, joihin voit tukeutua, jos äidin huominen huolettaa? Miten he suhtautuvat siihen, että äiti on pitkän tauon jälkeen taas ostanut ja juonut alkoholia? Pystythän puhumaan tilanteesta ja omista fiiliksistäsi jonkun läheisen kanssa?

Jos asiasta ei voi puhua sukulaisille, voit miettiä, löytyisikö esimerkiksi koulusta tai harrastuksista luottoaikuisia. Meillä Varjomaailmassa järjestetään myös nettiryhmiä, joissa äidin juomisesta ja kodin tilanteesta pääsee juttelemaan rauhassa muiden nuorten ja luotettavien aikuisten kanssa.

On ymmärrettävää, että on vaikeaa luottaa ihmiseen, johon on joutunut monesti pettymään. Varsinkin, jos kyseessä on oma vanhempi, jonka kuuluisi ensisijaisesti olla lapsensa tukena eikä aiheuttaa tälle pettymyksiä. Ajan kanssa tilanne voi kuitenkin helpottaa ja siksi on hienoa, että oot alkanut etsiä tukea siihen!

Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan, esimerkiksi Varjoneuvontaan, yhteyttä ottaneiden nuorten mieltä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja Varjomaailman aikuisten vastauksia niihin. 

Kuva: Aino Huotari

Kommentoi