Usein kysytyt kysymykset, osa 13

Kysymys 1: Onko normaalia, että vanhemmat juovat 1–2 pullollista viiniä tai 1–3 siideriä tai kaljaa illassa?

Kysymys 2: Vanhempani on kännissä joka perjantai ja lauantai, mutta arkipäivisin hän on selvin päin. Lasketaanko tämä alkoholiongelmaksi?

Vastaus: Eri ihmiset juovat ja kestävät alkoholia erilaisia määriä. Jos vanhempien täytyy saada juoda itsensä humalaan joka viikonloppu tai he eivät pysty olemaan milloinkaan täysin selvin päin, heillä on selvästi jonkinasteinen riippuvuus alkoholista. Juominen voi olla ongelma, vaikka pystyisikin siitä huolimatta käymään töissä tai huolehtimaan muista arjen velvollisuuksista.

Vanhempien alkoholinkäytöstä voi aiheutua monenlaisia haittoja kotiin. Juomisen määrää tai ongelman nimeämistä olennaisempaa on se, miltä heidän alkoholinkäyttönsä perheen lapsista tuntuu. Tuntuuko vanhempien juominen pahalta? Toivoisitko heidän olevan useammin selvin päin? Miten mahdolliset muut perheenjäsenet ja läheiset kokevat juomisen? Onko kotona riitoja juomisen takia? Jääkö vanhemmilta juomisen takia hoitamatta asioita tai pettävätkö he lupauksia? Onko sinulla lähellä joku turvallinen aikuinen, jos vanhemmat ovat usein humalassa?

Jos vanhempien juomisesta aiheutuu hankaluuksia tai jos se tuntuu lapsista ja läheisistä kurjalta, se on jo ongelmallista. Selvästi asia ainakin mietityttää, kun löysit Varjomaailmaan ja otit meihin yhteyttä.

Jos tilanne kotona tuntuu juomisen takia vähänkään kurjalta tai hankalalta, voidaan miettiä yhdessä, miten sitä ja sinun oloasi voisi parantaa.

Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan, esimerkiksi Varjoneuvontaan, yhteyttä ottaneiden nuorten mieliä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja ammattilaisten niihin antamia vastauksia. Kuva: Aino Huotari.

Kommentoi