Usein kysytyt kysymykset, osa 12

etualalla purnukoita, takana piirretty kuva, jossa henkilö risti-istunnassa ja teksti "where is Alice?"

Kysymys: Minulla on aikuinen veli, jolla on alkoholiongelma. Veljeni on minulle erittäin tärkeä, ja minuun sattuu joka kerta kun sovimme jotain, eikä hän pidä lupaustaan. Hän ei muista kenenkään syntymäpäiviä tai muitakaan merkkipäiviä. Hän on myös tietoisesti tai tiedostamattaan itsetuhoinen.

Veljeni on haluton myöntämään omaa tilannettaan. Hän on sanonut, että haluaa viinasta ja huumeista eroon ja lopettaa kaiken pelleilyn, mutta tämä on jäänyt vain puhumisen tasolle. Juttelemme joskus veljen kanssa netissä, mutta näemme tosi harvoin.

Keskustelen säännöllisesti kuraattorin ja psykologin kanssa tilanteesta. Kotona emme juuri puhu asiasta; minulla on vähän huonot välit muuhun perheeseen. Olemme kuitenkin joskus yrittäneet yhdessä puhua veljelle hänen käyttäytymisestään ja siitä, kuinka pahalta se tuntuu. Minusta vanhemmat syyllistävät veljeä. Tällä hetkellä olen ainoa, joka on hänen kanssaan tekemisissä.

Olen tosi kyllästynyt tähän tilanteeseen.

Vastaus: Tosi hyvä, että otit meihin yhteyttä! Varjomaailma on juuri oikea paikka pohtia tällaisia mieltä askarruttavia juttuja.

Todella kurjaa, että isoveljesi juominen hiertää teidän välejänne ja joudut kantamaan hänestä noin paljon huolta. Veljesi on sinulle selvästi tosi rakas. Läheisen juomiseen ei oikein kukaan muu voi vaikuttaa kuin hän itse, mutta mietitään, miten muuten tilannetta voisi avata.

Kerrot, ettet kovin usein tapaa veljeäsi, mutta olette kuitenkin yhteyksissä. Harmi, jos kotona on muuten hankalat välit mutta hyvä, että myös perheesi on ollut keskusteluissa veljen kanssa. Tilanne on varmasti raskas koko perheelle. Alaikäisenä ja perheen lapsena sinun ei kuuluisi joutua kantamaan näin isoa vastuuta ja huolta veljestäsi yksin.

Toisen ihmisen alkoholiriippuvuuteen ja elämään muutenkin on vaikeaa tai oikeastaan mahdotonta vaikuttaa, jos hän ei itse näe ongelmaa tai halua muuttaa elämäänsä. Toki hänen kanssaan voi koettaa keskustella hoitoon hakeutumisesta, jotta hän saisi apua päihteidenkäytön lopettamiseen. Veljen auttaminen ei ole sinun vastuullasi, mutta toki voit tukea häntä siinä – oman jaksamisesi mukaan. Voit esimerkiksi vinkata hänelle suoraan mahdollisia hoidon ja tuen paikkoja.

Sinulla on aika raskas taakka hartioillasi, kun joudut murehtimaan veljesi tilannetta ja pohdit vielä muunkin perheen suhtautumista häneen. On tosi tärkeää, että muistat pitää huolta myös itsestäsi. Onkin kiva kuulla, että käyt kuraattorin ja nuorisopsykologin juttusilla. Hienoa, että sinulla on lähellä tukevia aikuisia.

Lisää tukea itsellesi voisit saada esimerkiksi nuorisoasemalta, jossa tuetaan nuorten päihteidenkäyttäjien ja muiden riippuvaisten lisäksi myös heidän läheisiään. Nuorisoasemalle voi varata ajan ilman lähetettä ja käynnit ovat maksuttomia.

Olet tosi rohkea tyyppi, kun olet alkanut selvitellä asiaa ja ihana sisko veljellesi! 

 

Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan, esimerkiksi Varjoneuvontaan, yhteyttä ottaneiden nuorten mieliä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja ammattilaisten niihin antamia vastauksia. Kuva: Aino Huotari.

Kommentoi