USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET, OSA 11

kuva kyltistä, jossa teksti "The heart wants what the heart wants"
Kysymys: En tiedä mitä tehdä, mutta tämä vaikuttaa minuun negatiivisesti. Äiti ja isä juo joka päivä, yksi kaksi tölkkiä ei riitä illassa... Olen pyytänyt monta kertaa vanhempia lopettamaan, mutta lupaukset on rikottu vielä saman päivän aikana. Joudun myös välillä auttamaan äidin tai isän sänkyyn. En silti halua ajatella, että äiti ja isä on alkoholisteja! 
 
Pelkään, että isompana minäkin alan juomaan samalla tavalla, tai jopa jo nyt 14-vuotiaana. Se on raskasta henkisesti. Kaveritkin aina puhuu "juopoista" ja niiden kriteereistä ja aina ne täsmäävät vanhempiini. Olen silloin aina vaan hiljaa, vaikka se pistää miettimään joka kerta.
 
Joskus jopa ajattelen että ylireagoin. Tiedän myös, että juomiseen menee rahaa paljon, ja silti vanhemmat valittaa rahaongelmista.
 
Noin kerran viikossa he ovat selkeästi humalassa ja saattavat ärähtää kunnolla minulle, mutta ei väkivaltaa tai mitään vastaavaa ole ollut.Haluisin tämän selvittää ilman muita auttajia, koska en tunne oloani mukavaksi kun puhun muille ihmisille tästä. Tänne kirjoittaminen jo helpotti oloa hieman, mutta tuntuu pahalta vanhempien selän takana laittaa tästä tänne Varjomaailmaan.
 
 
 
Vastaus: Heippa!
 
Onpa hyvä että otit yhteyttä, sillä ihan varmasti isän ja äidin päivittäinen juominen vaikuttaa sinun negatiivisesti. Varsinkin jos joudut jatkuvasti pettymään heidän lupauksiinsa ja myös hoitamaan ja vahtimaan heitä.
 
En osaa sanoa siihen mitään, että ovatko vanhempasi alkoholisteja, mutta selvästi heillä on jonkinlainen riippuvuus alkoholiin, jos ja kun eivät pysty sitä aina ihan lopettamaankaan ajoissa.
 
Me emme täällä varjomaailmassa voi valitettavasti hirveästi vaikuttaa aikuisten juomiseen. lopettamispäätöksen ja avun hakemisen jokainen aikuinen tekee itse. jos haluat, voit kuitenkin jutella heidän kanssaan asiasta jonain hyvänä hetkenä, ja kertoa, että sinua todella ahdistaa tilanne. 
 
Ymmärrän, että haluaisit selvittää asiat itseksesi. Puhuminen on vaikea laji, ja joskus voi olla ,että riittää, kun jakaa ajatuksensa netissä jonkun kanssa. Tänne Varjomaailmaan voit ihan vapaasti lähettää viestiä ja jutella asioistasi, kaikenlaisista sellaisista.
 
Haluan silti muistuttaa, että asioista puhuminen kasvokkain on äärimmäisen tärkeää ja auttaa juuri siihen, että saisi itse kasvaa tasapainoiseksi aikuiseksi eikä alkaisi toistamaan vanhempien käytösmalleja.
 
Lupaathan, että laitat kuitenkin harkintamyssyyn sen, että ehkä voisit joku päivä sopivan tilaisuuden tullen kertoa myös jollekin Varjomaailman ulkopuoliselle luotettavalle taholle, että miltä susta tuntuu?
 
Lasten ei ihan totta tarvitse kantaa tällaista vastuuta yksin, eikä yrittää selvitellä perheen asioita itsekseen. On paljon ihmisiä, joilta voit pyytää tilanteeseen apua ihan luottamuksellisesti. Onko sinulla muita perheenjäseniä tai sukulaisia, kelle voisit asiasta jutella? Entä koulun terkkari, kuraattori tai psykologi? Käytkö missään nuorisotalolla tai muissa harrastuksissa? Nuo ovat kaikki esimerkkejä siitä, kenen kanssa voisit kuitenkin jutella asiasta.
 
Vielä tuohon omaan juomiseesi: siihen voit vaikuttaa myös itse. Vaikka vanhempasi olisivat alkoholisteja, se ei tarkoita mitenkään automaattisesti, että sinustakin sellainen tulee. Juuri siksi on ihan huippuhienoa, että sinä olet lähtenyt hakemaan apua!
 
 
 
Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan, esimerkiksi Varjoneuvontaan, yhteyttä ottaneiden nuorten mieliä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja ammattilaisten niihin antamia vastauksia. Kuvat on ottanut Aino Huotari.
 

Kommentoi