USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET, OSA 10

Punaista seinää, johon on piirretty mustalla tikku-ukko, nuoli ja ovi, jossa lukee "Paradise lost".

Kysymys: Minkä takia ihminen ei voi tajuta, että lopettaminen on omaksi parhaaksi? Miten voisin auttaa iskää tässä? On ihan kädetön olo, mutta en aio antaa asian olla jos voin asialle jotain tehdä.

Mun iskä alkoi juoda vanhempien erottua, kun olin tokalla luokalla. Iskän juominen oli sellaista, että kyllä se töissä kävi, mutta muuten se joi koko ajan. Iskällä oli työkeikkoja ulkomailla ja sille tapahtui siellä aina kaikkea vaarallista, kun se kommelsi baareissa yms. Muutin omasta tahdosta yläasteelle mentyäni mummolaan, kun en halunnut katsella sen touhuja enää.

Yhtenä isänpäivänä iskä pyysi mua sanomaan sille suoraan, että mitä mieltä oon sen juomisesta. Tottakai sanoin, että sen pitäis lopettaa, koska se aiheuttaa vaan kaikkea pahaa ja iskä ei osaa juoda enää maltillisesti.

Aika kauan se olikin kuivilla. Varmaan vuoden, mutta sitten alkoi ilmestyä tölkkejä sen jääkaappiin, ja se lähetteli viikonloppuisin kummallisia viestejä, missä se oli normaalia herkemmällä tuulella.

Yhtenä viikonloppuna se soitti mulle ja kuulin sen äänestä, että missä kunnossa se on. Lopetin puhelun ja tekstasin sen kanssa. Sanoin, että tuossa ei oo mitään järke,e kun se on ollu niin kauan jo kuivillakin. Eihän siihen mitään tolkkua tullut.

 

Vastaus: Heippa,

hyvä että kirjoitit, koska olet varmasti tosi väsynyt tilanteeseesi. Isäsi on onnistunut pääsemään kuiville rankan juomisen jälkeen, ja nyt pikkuhiljaa repsahtanut uudelleen. Se on läheiselle, etenkin lapselle, tosi stressaavaa, koska tietysti haluaisit, että isä voisi olla selvinpäin ja keskittyä pitämään sinusta huolta.

Kysyt, miksi isä ei tajua, että lopettaminen tekisi hyvää. Siihen on yksi simppeli, mutta surullinen vastaus: vaikuttaa siltä, että hän on riippuvainen alkoholista. Ja kun ihminen on riippuvainen, hän ei kykene lopettamaan vaikka ehkä haluaisikin. Hän tietää varmasti satuttavansa sinua, koska jokainen isä rakastaa omaa lastaan, mutta hän ei siihen omin voimin pysty.

Kysyt myös, miten voisit auttaa isääsi. Jos teidän välinne ovat tarpeeksi läheiset, voisit istua alas hänen kanssaan ja ottaa asian puheeksi silloin kun hän on selvin päin. Jos puhuminen kasvokkain tuntuu liian rankalta, voit myös kirjoittaa hänelle kirjeen. Entä äitisi ja isovanhempasi, voisitko jutella heille ja pyytää heitä mukaan tukemaan sinua? Isälle kannattaisi ehkä puhua hoitoon menemisestä, koska hän ei omin neuvoin pysty lopettamaan. Hoitopaikkoja on paljon, ja niiden selvittely kuuluu aikuisille.

On tavallaan aika kohtuutonta, että lapsena joudut miettimään näin rankkoja asioita, ja totuus on, että isän hoitaminen ja parantaminen ei ole sinun vastuullasi. Olisi tosi tärkeää, että keskittyisitkin hoitamaan itsesi kuntoon, käsittelemään niitä tunteita ja kokemuksia joita sinulla on johtuen isän juomisesta. Kenelle sinä voisit jutella luottamuksella? Äiti, isovanhemmat, joku muu luotettava sukulainen tai aikuinen ystävä? Koulun terkkari, psykologi ja kuraattori? Onko kunnassasi nuorisopoliklinikkaa, missä voisit jutella esim. psykologin kanssa? Mahdollisuuksia on kyllä!

Nimittäin, sitten kun voit itse paremmin, jaksat myös paremmin tukea muita.

 

 

Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan, esimerkiksi Varjoneuvontaan, yhteyttä ottaneiden nuorten mieliä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja ammattilaisten niihin antamia vastauksia. Kuvat on ottanut Aino Huotari

Kommentit

TovaDiami
Amoxicillin Clav Er amitetaign <a href=https://xbuycheapcialiss.com/>cialis online pharmacy</a> Faiciaceda Propecia Side Effects Stopped
Accitty
https://hcialischeapc.com/ - where can i buy cialis on line

Kommentoi