USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET, OSA 1

valokuva: käsi pitelee puukkoa, joka on lyöty puunpalaseen
Kysymys: Äidin juominen loppui jo vuosi sitten ja oma alamäki vasta alkaa. Viiltelen. Mitä teen ja mistä apua?
 
Vastaus: Nyt kuulostaa ihan tosi paljon siltä, että tarvitset apua. On tosi hyvä kuulla, että äidin juominen on loppunut. On silti hyvin tavallista, että lasten oireilu saattaa pahentua vasta juomisen loppumisen jälkeen. Se johtuu siitä, että aiemmin ei ole ollut mahdollisuutta, uskallusta tai voimia näyttää niitä kaikkein synkimpiä pahan olon tunteita.
 
Nyt on sinun aikasi hoitaa itsesi kuntoon, olet sen arvoinen.
 
Tuntuuko sinusta, että sinun on vaikea hallita viiltelyä? Ajatteletko itsemurhaa? Tuntuuko sinusta, että sen tekeminen olisi mahdollista? Sellaisten tunteiden kanssa ei kannata jäädä odottelemaan, vaan yhteyttä voi ottaa ihan hätänumeroon 112, tai mennä mahdollisimman pian juttelemaan jollekin aikuiselle. 
 
Apua on runsain mitoin tarjolla. Olisiko koulussasi kuraattoria, terkkaria tai psykologia? He ovat kaikki sellaisia ammattilaisia, joilla pitäisi olla taidot auttaa sinua ahdistuksessasi ja itsetuhoisessa käytöksessä. Myös nuorisotyöntekijälle, papille tai kelle tahansa muulle sellaiselle aikuiselle, joka tuntuu sinusta luotettavalta, voi puhua. 
 
Voit myös mennä ihan terveyskeskuslääkärille. Entä millaiset ovat välit äitiisi, voisitko hänen kanssaan jutella pahasta olosta ja pyytää hankkimaan apua? Lähtisikö hän kaveriksi ja tueksi auttamaan sinua? Onko sinulla toista vanhempaa, sisaruksia? Muita läheisiä ihmisiä? Terapia voisi olla tosi hyvä vaihtoehto sinulle, siellä voisit käsitellä äidin juomista ja juomisen loppumista, jotta jaksaisit kasvaa tasapainoiseksi aikuiseksi. 
 
Kannustan sinua tosi paljon siihen, että juttelet mahdollisimman pian jollekin. Tuollaisen taakan kantaminen yksin on tosi raskasta ja myöskin täysin tarpeetonta. 
Puhuminen ei ole helppoa. Voisit esim. täyttää meidän sivustolta löytyvän muistilistan ja printata sen. näin ei tarvitse miettiä jännittävässä tilanteessa, miten puhua vaikeasta asiasta.
muistilista löytyy täältä. Muistilistaa voit käyttää myös äitille juttelemiseen.
 
Tuntuuko, että sait tästä vastauksesta apua? Haluaisitko vielä miettiä yhdessä sitä, miten saisit itsellesi apua? Jos jokin jäi mietityttämään, ota ihmeessä yhteyttä Varjoneuvontaan tai laita vaikkapa yksityisviesti käyttäjälle Varjomaailman ohjaajat (jälkimmäinen vaatii rekisteröitymisen).
 
Paljon voimia sinne!
 
 
Usein kysytyt kysymykset on blogisarja, jossa nostetaan esiin Varjomaailmaan yhteyttä ottaneiden nuorten mieliä yleisimmin askarruttaneita kysymyksiä ja ammattilaisten niihin antamia vastauksia. Kuvat on ottanut Aino Huotari.  
 

Kommentit

Anonyymi
HEI SINÄ TAHDON AUTTAA! OMA SERKKU VIILTELI EN TIIÄ VIILTELEEKÖ ENÄÄ JA SAMOIN OMA FRENDI JA ITELLÄKI KAMALA KIUSAAMIS TARINA KERROTTAVA JA NIIMUT SIIS VIILTELY EI IKINÄ KANNATA MUT HEI MEEPUUU VAIK FRENDILLE,ISOVANHEMMILLE JOS ET NILLE USKALLA NI NUORTENBETTI ON AINA AUKI KÄY SIEL AVAUTUU ... JOOKO?

Kommentoi