Tietoisku 7: Mikä on kriisi ja miten siitä selviää?

Kriisillä tarkoitetaan sellaista elämäntilannetta, joka tuntuu niin vaikealta, ettei oikein tiedä miten siitä ajatella tai selvitä. Kriisejä on monenlaisia, eikä mikään ole toista vaikeampi tai helpompi - kriisi on aina henkilökohtainen kokemus ja vaatii asian käsittelyä. Kriisi voi syntyä esimerkiksi silloin, kun menettää läheisen ihmisen esimerkiksi kuoleman tai seurusutelusuhteen päättymisen kautta, kun perheessä on avioero tai kun läheisen päihdeongelma muuttuu merkittävästi arkea haittaavaksi ja huoli hänestä kasvaa suureksi. Syitä kriisiin on yhtä paljon kuin meitä ihmisiäkin maailmassa. Kyse on siis usein jollain tapaa äkkinäisestä tapahtumasta tai isosta muutoksesta, johon ei välttämättä ole pystynyt tai pitänytkään pystyä varautumaan. Kriisi voi tulla myös silloin, kun moni asia kaatuu päälle yhtäaikaisesti, vaikka yksinään vastoinkäymiset olisivatkin aika mitättömiä.

Kriisi voi aiheuttaa monenlaista oirehdintaa - se voi tuntua ahdistuksen aaltoina, masennuksen ja alakulon tuntemuksina, levottomuutena, unettomuutena tai uupumuksena. Mukaan saattaa tulla myös ihan aitoja fyysisiä oireita kuten mahakipua tai päänsärkyä. Yleisiä tunteita kriisin keskellä ovat pelko, järkytys, joskus viha ja raivokin sekä epätoivon ja epäuskon tunteet. 

Kriisistä selviämiseen on monia keinoja. Voit pohtia, kuka on elämässäsi luotettava ihminen, ehkäpä aikuinen, jolle voisit kertoa tilanteestasi. Taide ja itseilmaisu ovat hyviä tapoja käsitellä vaikeaa elämäntilannetta: voit kirjoittaa päiväkirjaa, piirtää, kuunnella musiikkia tai laulaa/soittaa jotain instrumenttia, tai mikä vain oloasi helpottaa.

Joskus kriisiä on vaikea tunnistaa, koska olo on niin sekava. Toisaalta, miksi odottaa siihen saakka, että elämässä kosahtaa kunnolla - omaa mieltä ja selviytymistaitoja voi myös vahvistaa etukäteen. Jos sinusta yhtään tuntuu, että elämässäsi saattaisi olla solmu tai möykky, jota olisi hyvä lähteä vähän selvittämään, voit aloittaa sen helposti täällä netissä tai kännykällä TOIVOn kautta. TOIVO on Nuorten mielenterveystalon ja HUSin tekemä, nuorille tarkoitettu oma-apuväline kriisistä selviytymiseen. Se on yhdeksänkohtainen ohjelma, joka sisältää mm. erilaisia viedoita, tekstejä, testejä ja hengitysharjoituksia. TOIVOn voi tehdä järjestyksessä tai sieltä voi poimia vain itseään mietityttävät osiot. Sitä voi käyttää yksin, tai yhdessä vanhemman tai ammattilaisen kanssa.

Jos käyt tutustumassa TOIVOon ja se herättää sinussa kysymyksiä tai avuntarpeen, voit pyytää sitä myös täältä Varjomaailmasta. Voit rekisteröityä palveluumme ja kirjoittaa aiheesta Varjofoorumille, tai laittaa yksityisviestiä Varjomaailman aikuisille inboxiin "Varjomaailman ohjaajat". Me autamme sinua eteenpäin asian kanssa ja kuuntelemme huoliasi!

Voit jättää kommenttisi myös tähän alle.

Lue lisää kriisin määritelmästä täältä.

Kommentoi