Tietoisku 5: Tunteita ja reaktioita

valokuva: taustalla epätarkka kaupunkimaisema, etualalla ihmisen kädet parvekkeen kaiteella
Erilaiset tunteet kuuluvat elämään. Kaikilla meistä on hyviä ja huonoja päiviä. Tunteita ei tarvitse hävetä tai peitellä. Ne etsivät joka tapauksessa kohdan, josta putkahtaa esille. Erilaiset tunteet herättävät reaktioita, joiden pohjalta toimimme. Tämän jutun tarkoitus on pohtia sellaisia tunteita ja reaktioita, jotka syntyvät elettäessä lähekkäin liikaa juovan aikuisen kanssa. 
 
1. Kieltäminen: Usein sekä läheiset että alkoholiongelmainen itse kieltävät alkoholiongelman. Alkoholistille on järkevää olla myöntämättä mitään, mutta muut toimivat intressiensä vastaisesti. Se on melkein kuin valehtelisi itselleen. Joskus myös kiellämme mitä todella tunnemme, koska on vaikea käsitellä mielipahaa, jota rakas ihminen aiheuttaa. 
 
2. Psykosomaattiset oireet: Joskus pinnistelemme peittääksemme tunteemme ja ajatuksemme, koska emme halua vaivata niillä muita tai ne tuntuvat liian vaikeilta ääneen sanottaviksi. Tunteilla on kuitenkin tapana putkahtaa aina pintaan jotain kautta. Joskus ne saattavat ilmetä päänsärkynä, mahakipuna, uupumuksena tai vaikkapa ruokahaluttomuutena. Tunteitaan voi purkaa puhumisen lisäksi myös esimerkiksi kirjoittamalla, laulamalla tai maalaamalla. 
 
3. Eristäytyminen: Monille ihmisille läheisen ihmisen juomisesta puhuminen on äärimmäisen vaikeaa. Tuntuu, että ongelma on yksinkertaisesti liian hävettävä myöntää. Tämä saattaa johtaa siihen, että vetäytyy entisestään kodin ulkopuolisesta seurasta. On vaikea kutsua kavereita luokseen tai mennä koko perheen voimin kyläilemään, jos saa pelätä tai hävetä liikaa juovaa läheistään. Tämä kuitenkin horjuttaa juuri sen tukirakenteen, jota jokainen tarvitsee. 
 
4. Pettymys: Saattaa olla, että liikaa juova läheinen lupailee humalassa asioita, joita hänellä ei selvin päin ole aikomustakaan lopettaa. Joskus läheinen taas onnistuu lopettamaan juomisen pitkäksikin aikaa, mutta aloittaa sitten taas uudelleen. Tätä kutsutaan repsahdukseksi. Tällöin saattaa tuntea pettymystä toista kohtaan, ettei hän pitänytkään lupaustaan. 
 
5. Viha: Jotkut ihmiset käyttäytyvät humalassa hyvinkin ilkeästi ja ovat vihaisia. Silloin saatamme tuntea, ettemme mekään pidä enää heistä. Saatamme jopa vihata heitä, ainakin sen hetken. Saatamme olla vihaisia siitä, että läheisemme eivät huolehdi meistä vaikka heidän pitäisi, eivät kuuntele meitä tai että alkoholi tuntuu olevan heille maailman tärkein asia. 
 
6. Syyllisyys: Joskus tuntuu, että läheinen juo liikaa sen takia, että minä olen tehnyt jotain väärin. Mutta isä tai äiti joisi, vaikken koskaan tekisi virheitä. Saattaa olla, että se, jolla on ongelmia juomisen kanssa, syyttää niistä muita. Lapsi ei koskaan ole syy alkoholiongelmaan – hän vain yrittää kestää sitä. 
 
7. Hämmennys: Emme aina tiedä mitä alkoholiongelmainen läheisemme ajattelee meistä. Joskus emme myöskään tiedä mitä ajatella heistä. Jos vanhempamme lopettavat juomisen kokonaan, olemme samaan aikaan onnellisia ja peloissamme. Tämä kaikki on kovin hämmentävää, niin kuin muutokset ja vieraat tilanteet yleensä. 
 
8. Tietoisuus: Jossain vaiheessa emme enää tyydy katsomaan vierestä kun läheinen ihminen juo. Tajuamme, ettemme ole vastuussa hänen ongelmastaan. On olemassa vaihtoehtoja, ei tarvitse jäädä yksin. Ja ennen kaikkea, että apua on tarjolla MINULLE, vaikka alkoholiongelmainen läheinen itse ei hakeutuisikaan hoitoon. 
 
9. Luottamus: Kun on joutunut pettymään monta kertaa läheiseen ihmiseen, on häneen vaikea luottaa. Joskus tuntuu, ettei oikein luota muihinkaan ihmisiin, vaikkeivät nämä ole tehneet mitään pahaa. Kestää kauan, ennen kuin alkaa tuntua, että ystävystyy ihmisiin oikeasti ja sittenkään ei halua paljastaa itsestään ihan kaikkea. Jokaisella pitää olla salaisuuksia, mutta myös niin läheisiä ystäviä, että heille voi puhua vaikeistakin asioista. 
 
10. Rakkaus: Samoin kuin kaikki muutkin tunteet, myös rakkaus löytyy meidän sisältämme ja putkahtaa esiin jos voin annamme sille luvan. Joskus on kuitenkin hyvin vaikea rakastaa ihmistä, jolla on alkoholiongelma. Saattaa tuntua, ettei enää jaksa yrittää rakastaa häntä. Ja tuntuu, että liikaa alkoholia juova rakastaa juomista enemmän kuin läheisiään. Mutta kyllä hän rakastaa minua. Ja kaikkein tärkeintä on, että minä rakastan kaikesta huolimatta itseäni. 
 
Mitkä näistä tunteista ja reaktioista ovat sinulle tuttuja? Mitä ajatuksia nämä tekstit herättivät sinussa? Oliko joku kohta sellainen että haluaisit käsitellä sitä enemmänkin? Voit kommentoida tähän alas, tai perustaa aiheesta keskusteluketjun Varjofoorumille
 
 
(Kuva: Aino Huotari)
 

Kommentit

Anonyymi
Toi syyllistäminen. Todella raskasta kun koko ajan syytellään. Joka asiasta.
Anonyymi
Hän petti minua usean eri naisen kanssa, syytti minua milloin mistäkin, olin tyhmä, huora, laiska yms. Hän joi, leperteli naisille ja piti itseään mahtavana tyyppinä. Hänelle ollaan ilkeitä ilman syytä. Valehtelu on hänen vahvuutensa. Töissäkin oli päissään aina, kunnes sai potkut. Silloinkin hänelle tehtiin väärin... hänen mielestään. Sairastuin itse masennukseen. Kadotin elämäni aikoja sitten. Pääsin eroon tästä ihmisestä ja yritän selvitä seuraavaan päivään.

Kommentoi