Tietoisku 14: Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus

Tällä viikolla vietetään Helsinki Pridea, joka on Suomen suurin homo-, lesbo-, bi- ja transtapahtuma. Lauantaiseen Pride-kulkueeseen huipentuvan tapahtumaviikon tavoitteena on lisätä avoimuutta ja moninaisuuden hyväksymistä yhteiskunnassa.

Seta ry:n määritelmän mukaan seksuaalinen suuntautuminen on ominaisuus, joka kertoo siitä, kehen ihminen ihastuu, rakastuu, tuntee emotionaalista tai eroottista vetovoimaa. Seksuaalinen suuntautuminen määritellään tunteiden kohteen ja oman sukupuolen pohjalta, mikä ei tee siitä aina yksiselitteistä asiaa. Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus on käsite, jolla viitataan koko siihen suuntautumisten kirjoon, mitä ihmisillä on. Seksuaalivähemmistöistä käytämme joskus lyhennettä hlb (homot, lesbot, biseksuaalit).

Sukupuoli taas on ominaisuus ihmisissä, joka on kovin moninainen. Jokainen meistä kokee sukupuolensa eri tavalla, oli kokemuksessa sitten kyse naiseudesta, mieheydestä tai jostain muusta. Sukupuolen moninaisuus ei siis ole pelkästään sukupuolivähemmistöjä kuvaava termi. Suuri osa ihmisistä kokee olevansa naisia tai miehiä. Osa kokee olevansa molempia, osa kenties hiukan molempia ja osan kokemus ei mahdu näihin kahteen ahtaaseen kategoriaan lainkaan. Voi myös olla, että ihmisellä ei ole kokemusta sukupuolesta lainkaan vaan hän on sukupuoleton.

Sukupuolivähemmistöt voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan: transihmiset ja intersukupuoliset. Transihmisiin kuuluvat transvestiitit, transsukupuoliset, transgenderit ja muunsukupuoliset. Cissukupuolisella viitataan niin sanotusti sukupuolienemmistöön.

Jos kotona ja omassa perheessä on ongelmia, nuorelle ei välttämättä jää tilaa eikä voimia oman identiteetin pohtimiseen. Esimerkiksi vanhempien juominen, sen peitteleminen ja siitä huolimatta pärjääminen voi olla niin iso taakka, että nuoren omaan elämään ja itsenäistymiseen liittyvät ajatukset jäävät taka-alalle. Juova vanhempi ei toisaalta välttämättä huomaa lapsensa elämän tärkeitä asioita eikä jaksa tukea identiteettiin liittyvissä kysymyksissä ja mahdollisissa ristiriidoissa.

Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen liittyvissä kysymyksissä saa tukea esimerkiksi Setasta ja Transtukipisteeltä, jotka järjestävät paljon toimintaa myös nuorille. Setan toiminnassa on mukana muita omaa identiteettiään pohtivia sekä aikuisia, joiden kanssa voi jutella luottamuksella omista ajatuksista ja huolista. Setan paikallisjärjestöillä on toimintaa ympäri Suomen. 

Pride-viikko on hyvä muistutus moninaisuudesta myös kaikille nuorten kanssa toimiville aikuisille: jokainen nuori tulisi kohdata avoimesti ja lempeydellä. Jos kotoa ei saa vanhemman tukea, kuka tahansa meistä voi olla se luotettava ja turvallinen aikuinen, jolle nuori voi kertoa omista murheistaan ja mieltä askarruttavista asioista – oli se sitten oma identiteetti, huolet kotona tai mitä tahansa.

Kuva: Aino Huotari

Kommentit

Flomeli
Cytotec Avortement amitetaign <a href=https://xbuycheapcialiss.com/>cialis online purchase</a> Faiciaceda Keflex Capsules
Outwach
http://vslevitrav.com/ - canadian levitra
Flomeli
<a href=http://vskamagrav.com/>kamagra 100 without prescription

Kommentoi