School's out – lyhytelokuva koulujen päättymisestä!

Kuvassa elokuvan päähenkilö kävelee riitelevän poikajoukon ohi. Taustalla kajastaa ilta-aurinko.

Monille Katja Reposen mahtava School's out -lyhytelokuva on jo varmasti tuttu. Ne teistä, jotka ette ole vielä katsoneet leffaa, nyt äkkiä katsomaan! Tästä eteenpäin kirjoituksessa on mahdollisuus törmätä juonipaljastuksiin, joten kannattaa ensin käydä katsomassa elokuva ja palata sen jälkeen tämän kirjoituksen pariin.

Ensinnäkin, leffa itsessäänhän on upea ja siinä puhutaan tärkeistä asioista suoraan ja rehellisesti. Ystävyys, ah! Ihastuminen, hih! Paineenalainen päihteidenkäyttö, hmph! Kaikki nuo ovat myös asioita, joiden kanssa painitaan läpi elämän. Kukapa meistä ei välillä miettisi sitä, millaisena muut juuri minut näkevät. Usein juuri uusissa tilanteissa epävarmuus iskee ja kovasti. Joskus tulee haukkuja, mutta toivottavasti ympärillä on myös sellaisia ihmisiä, jotka näkee hyvän meissä ja tarvittaessa myös muistuttaa meitä niistä hyvistä asioista. Itse kutsun näitä tyyppejä ystävikseni.

Vaikka elämä ystävien kanssa soljuisikin suurimmaksi osaksi eteenpäin kuin herkkutatin ja männyn symbioosissa, joskus ollaan myös eri mieltä. Ystävien kanssa joutuu välillä etsimään omaa linjaansa ja se on ihan ok. Asjatustensa kanssa vähemmistössä oleminen ei kuitenkaan ole aina helppoa ja nyt päästäänkin siihen ”täti kertoo” -osioon. Leffassahan Janette pohtii suhdettaan alkoholiin eikä ole ystäviensä lailla innoissaan school’s outista, joka monille tarkoittaa humaltumista porukalla. Tilannetta ei helpota myöskään se, että Janeten isosisko tarjoutuu hakemaan tytöille alkoholia, jos he niin haluavat. Janette tuntee olevansa loukussa.

Tässä kohtaa mieleeni tulee varmaan monille tuttu pätkä Skamista: ”Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.” Kukaan ei tunnu tietävän Janeten kotitilanteesta eli siitä, että hänen isänsä on katkolla alkoholinkäytön vuoksi. Tuntuuko humaltuminen koulujen päättäjäisissä Janeten mielestä pelottavalta, kenties inhottavalta tai joltain muulta, miltä? Tätähän me emme saa elokuvassa kovin tarkasti tietää, koska Janette ei näistä ajatuksistaan paljoa puhu. Jälleen kerran elokuva kertoo hyvin todellisuudesta. Vanhemman alkoholiongelmasta ei uskalleta puhua, koska sitä hävetään. Salaisuutta ja häpeää pitelee lisäksi sisällään usein juuri perheen lapsi.

En tarkoita sitä, että vanhempien päihdeongelmien takia lapsi haluaa olla juomatta tai haluaa juoda. Emme kuitenkaan tiedä, mitä ajatuksia esimerkiksi alkoholi kavereissamme herättää, ellemme puhu niistä avoimesti ja tuomitsematta. Emme voi tietää, millaista taakkaa joku toinen mahdollisesti kantaa, ellemme kysy ja kuuntele. Tärkeää on myös puhua, jos siihen kokee tarvetta. Aina on joku, joka kuuntelee ja välittää, oli se sitten ystävä tai joku aikuinen.

Päihteet ja niiden käyttö ovat lopulta jokaisen oma valinta, mutta jos jossain, niin tässä asiassa on hyvä vetää sitä omaa linjaa. Itsensä kanssa sitä on kuitenkin tekemisissä 24/7 tästä ikuisuuteen. Suhdetta itseen kannattaa vaalia aina. Joskus siihen tarvitsee enemmän tukea.

Loppuun vielä vähän hehkutusta: School’s out -leffa on katsottu tubessa yli 550 000 kertaa! Kelatkaa sitä! Ei mikään turha pätkä siis. Käytävillä liikkuu myös huhu, jonka mukaan jatkoakin olisi luvassa. Jaiks!

Ja sinä, joka et käynyt välissä katsomassa leffaa, tässä jälleen uusi klikkausmahdollisuus nähdä mitä mainioin pätkä kesän aloitukseen! Kannattaa myös seurata Nuortenlinkin instagramia (nuortenlinkki.fi), johon ilmestyy kuvia nuorten järjestämistä School's out -tapahtumista ympäri Suomen!

Tuuli

Kirjoittaja työskentelee Nuortenlinkki.fi-sivuston parissa. Tuuli on myös ohjannut Varjomaailman nettiryhmiä, joista lisätietoa löydät täältä. Jutun kuva on Scool's out -elokuvan kuvauksista ja sen on ottanut Topi Lainio.

Kommentoi