Mitä sinulle kuuluu?

Maanantaina 10.10. vietetään vuosittaista Maailman mielenterveyspäivää. Tänä vuonna päivän teemana on arvostavat kohtaamiset, aito välittäminen ja puheeksi ottaminen. 

Vahva sosiaalinen verkosto ja hyvät suhteet läheisiin ovat merkittävin ihmisen onnellisuutta edistävä tekijä. Ne vahvistavat ihmisten välistä arvostusta, kannustavat yhteiseen olemiseen ja tekemiseen sekä antavat voimia elämään.

Päivän tapahtumia Suomessa koordinoiva Suomen Mielenterveysseura järjestää Kymppikymppi-kampanjan, jossa rohkaistaan kysymään, mitä lähimmäiselle (ja itselle) kuuluu. Seura antaa yksinkertaiset ohjeet päivän viettoon ja hyvinvoinnin lisäämiseen muinakin päivinä: 

  • Arvosta toisia. Ole läsnä, kuuntele ja keskustele.
  • Tue asioita, joita toiset kertovat tekevänsä. Auta muita loistamaan.
  • Näytä, että luotat ihmisiin.
  • Pidä välillä hauskaa ihan muuten vaan!

Ilonan päivänä eli sunnuntaina 9.10. on puolestaan valtakunnallinen mielenterveysomaisten päivä. Joka neljäs suomalainen lapsi ja nuori elää perheessä, jossa vanhemmalla on psyykkinen sairaus. Näillä lapsilla on kohonnut riski sairastua myös itse. Monissa perheissä alkoholinkäyttö ja mielenterveyden pulmat nivoutuvat yhteen.

Mitä vähemmän tukea kodista saa, sitä enemmän lapset ja nuoret tarvitsevat kodin ulkopuolista tukea ja turvallisia aikuisia. Jos vanhempi ei jaksa kysyä, mitä nuorelle kuuluu, on tärkeää että ainakin joku kysyy.

Se ei ole tämän vaikeampaa: Mitä sinulle kuuluu? Entä kaverille? Kerro meille tai kysy läheiseltä!

Artikkelin kuva: Aino Huotari

Kommentoi