Minun tarinani: Kesäloma

valokuva: lähikuva vaaleanpunaisista kirsikankukista

”Tuli mökkireissu ja menimme sinne kavereitten kanssa ja tietysti äitin ja isäpuolen. Isäpuoli joi ja joi. Sitten hän halusi lisää juotavaa ja äiti otti hänen puhelimensa. Itse olin laiturilla enkä tiennyt riidasta mitään. Kaverini juoksivat mökistä ja sanoivat: isäpuoli puristaa äitiäsi kädestä. Onneksi tätini teki jotain asialle ja toivottavasti hän ei sitten lyönyt sitä. Ja he huusivat ja minua hävetti tai isäpuoli huusi äitille. Sen jälkeen on tapahtunut näitä useampaankin otteeseen ja olen mennyt väliin vaikka en saisi.”

”Mun isä on alkoholisti. mä vihaan sitä ku se on kännissä. Vihaan sitä ku se huutaa äitille jostain ihan turhasta jutusta. En haluis mennä mihinkää laivalle tai muuallekaan matkoille, koska isä aina juo ja sitten se on ihan kännissä ja sammuu sängylle. Sitten keskellä yötä se alkaa puhumaan jotain 'kiitti vaan vitusti' ja luulee että me ollaan kotona & huutaa että ’lapset pois koneelta!'”

”Vanhempani ovat eronneet ja isäni asuu muutaman kilometrin päässä. Isäni on aina juonut ja tulee varmaan juomaan aina liikaa, ellei joku tee sille jotain. En vieraile isälläni usein, mutta hän hakee minut aina välillä jostain autolla. Silloin hän on aina selvin päin, onneksi. Mutta viikonloppuisin ja lomilla hän juo liikaa, muttei itse tiedosta sitä. Vihaan isääni kun hän on edes pienessä hiprakassa, sillä silloin hän puhuu koko ajan äidistäni eikä kauhean ihanaan tyyliin.”

”Onhan se kiva kuunnella vierestä, kuinka ystäväni lähtevät perhelomalle mökille tai ulkomaille. Isäni käy kerran vuodessa ulkomailla naisystävänsä kanssa, itse en pääse mukaan, koska hän ei voi sietää koulusta poissa olemista. Onhan se toki kiva kuunnella, miten ystävieni perheet lähtevät lapsien ja lastenlapsien kanssa mökille, meidän perheessä sille ehdotukselle naurettaisi. Aivan kun olisin syntynyt väärään perheeseen.”

Tekstit ovat katkelmia nuorten Varjomaailmaan lähettämistä tarinoista.

Lapsuuden kesien pitäisi olla keveää, surutonta ja vähän kullanhohtoista aikaa, mutta aina ja kaikilla niin ei ole. Lomiin ja juhlahetkiin latautuu usein arkea enemmän odotuksia ja siksi vaikkapa vanhempien juomisesta johtuvat pettymykset tuntuvat tavallista pahemmilta. Toisaalta lomalla aikuisillakin on aikaa ”ottaa rennosti”.

Kesälomalla ei välttämättä pääse niin helposti juttelemaan huolista ja harmeista kodin ulkopuoliselle aikuiselle. Koulujen kuraattorit, terveydenhoitajat ja psykologit ovat lomilla. Sosiaali- ja terveydenhuollossakin ammattilaisia saattaa olla tavallista vähemmän tavattavissa.

Onneksi lomaharrastuksissa saattaa myös tavata uusia kivoja ja luotettavia aikuisia. Leiriohjaaja tai urheilujoukkueen valmentaja voi olla se aikuinen, jolle kodin tilanteesta uskaltaa viimein kertoa.

Myös verkossa on aikuisia paikalla ja tukea tarjolla läpi kesän. Esimerkiksi Pelastakaa Lasten Help.some-chatissa päivystetään läpi kesän maanantaista torstaihin klo 10–21. Muiden chattien aikataulut näet täältä.

Varjomaailmassa on myös aikuisia paikalla koko kesän. Meihin saat yhteyden Varjoneuvonnassa tai Varjomaailmaan kirjautuneena laittamalla inbox-viestiä Varjomaailman ohjaajat -käyttäjälle. Päivystämme myös Facebook-sivun inboxissa ja Varjomaailma-ryhmässä. Muualla somessa meihin saa yhteyden @varjomaailma-tunnuksella Twitterissä, Instagramissa (@varjomaailma.fi), Snapchatissa ja ask.fm:ssä. Sähköpostitse meidät tavoittaa osoitteesta [email protected].

Akuutissa tilanteessa kannattaa soittaa Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 020 195 202 tai tarvittaessa hätänumeroon 112. Täältä löytyy lisää tietoa paikoista, joista apua ja tukea voi pyytää.

Täältä löydät vielä edelliskesäiset koulukuraattorin lomavinkit, jotka pätevät hyvin tänäkin vuonna!

Minun tarinani -juttusarjan kirjoitukset on kerätty Varjomaailma-sivustolta vuosina 20082015. Ne ovat suomalaisnuorten omia kokemuksia elämästä vanhemman päihdeongelman kanssa.
Artikkelin kuva: Aino Huotari

Kommentoi