Minun tarinani: Ainoa lapsi

vlokuvassa osittain näkyvä ihminen, joka kantaa skeittilautaa käsissään, kädessä tatuointeja ja tummat vaatteet päällä
Olen isäni ja äitini ainoa lapsi. Molemmat vanhemmistani ovat alkoholinkäyttäjiä. Aloin tajuamaan tämän noin 10-13-vuotiaana, mutta olen joutunut kärsimään tämän takia tietämättäni koko elämäni ajan. 
 
Isäni on vastuullisempi alkoholinkäyttäjä. Hän juo vain vapaa-ajoilla ja silloinkaan hän ei ole kaatokännissä, mutta humalassa kumminkin. Isäni on humalassa sosiaalisempi, agressiivisempi, kyselee kaikesta liikaa ja on riidanhaluinen. 
 
Äitini on huonompi alkoholinkäyttäjä. Siitä kertovat menetetty työpaikka, menetetty ajokortti ja päihdehuollon kuntoutusjakso. Äiti on humalassa huolimaton, välinpitämätön, epähygieenisempi ja tuhlaa rahojansa liikaa. 
 
Kaikki aina alkaa siitä kun isällä alkaa vapaapäivät. Silloin hän alkaa juoda viinaa/olutta ja juovuksissa alkaa valittamaan äidille joko tärkeistä asioista (esim. maksamattomat laskut) tai aivan turhista asioista. Itse olen joko mennyt väliin, "paennut" (esimerkiksi punttisalille) tai koettanut olla noteeraamaatta heitä.
 
Kaikki loppuu siihen, kun isän pitää raitistua töihin lähtöä varten. Asiassa auttaa se, että isän autossa on alkolukko, jonka takia hänen pitää olla selvä kuin pullotettu lähdevesi jotta hän saa edes auton käynnistettyä. 
 
Ennen olen koettanut asiallisesti ja kohteliaasti sanoa isälleni (hän on pahin riitelijä meistä), että voisitteko lopettaa. Sen jälkeen isä alkaa huutaa minulle. Jossakin vaiheessa rupesin menemään riitojen väliin liitoutuen äitini puolelle, koska äitini on riitelyissä heikompi osapuoli ja on jopa joutunut isäni pahoinpitelemäksi. Viime aikoina olen ollut kurkkuani myöten täynnä vanhempieni riitelyä. Sen takia olen hyvin loukkaavasti ja agressiivisesti haukkumalla hyökännyt pääosin isääni vastaan.
 
Jostakin syystä isä on kuunnellut minua enemmän nyt kuin silloin, kun pyysin nätisti heitä lopettamaan. Isä on muutenkin alkanut olla varovaisempi, kun olen alkanut soittaa poliiseja rauhoittelemaan tilannetta. 
 
Kerran otin yhteyttä sosiaaliviranomaisiin. He järjestivät tapaamisen minun, minun vanhempieni ja sosiaalityöntekijöiden välille. Yhdessä sovittiin koodisana, jonka jälkeen isä lopettaa välittömästi riitelyn. Tähän asti se on toiminut, mutta se ei ole lopettanut vanhempien riitelyä ja alkoholinkäyttöä. 
 
Toinen ongelmani on äitini vajoaminen koko ajan vaan alemmas. Ennen äiti kävi töissä ja kaiken lisäksi huolehti lähes kaikista perheemme tehtävistä. Nykyään äiti on työtön, huolehtii omat asiansa huonosti ja ryyppää lähes joka päivä. Olen hyvin huolissani hänen vuokseen. Hyvänen aika! Ei minun pitäisi huolehtia vanhemmistani tässä iässä vaan omasta opiskelustani, tulevaisuudestani ja ylipäätänsä elämästäni! 
 
Kolmas ongelmani on vanhemmat juovuksissa. He ovat maailman ihanimpia ihmisiä selvin päin, mutta kännissä ovat hirviöitä. Vaikka he eivät ihan aina riitele, he ärsyttävät minua käytöksellänsä. Jos he eivät välttämättä riitele, niin jännitän paljon, sitä, että milloin he alkavat riidellä. Välillä he ärsyttävät juoponeisuudellansa minua niin paljon, että helposti menee hermot ja kaikki keskittymiskyky. 
 
Näiden asioiden takia olen menettänyt kunnioitukseni vanhempiani kohtaan. Toivoisin vain pääseväni täältä pois. Kaikesta huolimatta en ole itsetuhoinen. Opiskelen ammattiin ja lisäksi jatkan kyseisen ammatin opiskelua tulevaisuudessakin. Minulla on selkeät tavoitteet tulevaisuudelle. Olen onnistunut saavuttamaan tämänhetkiset tavoitteeni ja aioin saavuttaa myös tulevaisuuteni tavoitteet.
 
Valoa näkyy tunnelin päässä, sillä enemmin tai myöhemmin pääsen täältä pois. Opiskelujeni jälkeen haen töitä ja hankin itselleni oman asunnon. Siksi en halua vahingoittaa itseäni enkä riistää itseltäni henkeä. 
 
 
 
Minun tarinani -juttusarjan kirjoitukset on kerätty Varjomaailma-sivustolta vuosina 2008-2015. Ne ovat suomalaisnuorten omia kokemuksia elämästä vanhemman päihdeongelman kanssa. Kaikki Varjoblogin valokuvat ovat Aino Huotarin ottamia. Jos tuntuu, että haluaisit saada apua tilanteeseesi, tsekkaa Mistä apua -sivu, tai lähetä nimetön viesti Varjoneuvonnan kautta!  Nyt on myös käynnissä ilmoittautuminen nettiryhmiin, lisätietoja täältä.
 

Kommentoi