Minkälainen käytös on hyväksyttävää päihtyneeltä aikuiselta?

valokuva hämärästä huoneesta, jossa on useita patjoja; valoa tulee sisään kukallisten verhojen välistä
Missä ovat minun rajani?
 
Jokaisella meillä on näkymätön kupla ympärillämme. Se toimii rajana sille, miten lähelle päästämme toisen ihmisen. Läheiset ihmiset pääsevät usein lähemmäs kuin vieraat, mutta myös läheisten ihmisten tulee kunnioittaa sitä jos joskus emme haluakaan päästää heitä lähellemme. Esimerkiksi silloin kun he ovat humalassa. Sama ihminen voi olla selvin päin turvallinen, mutta humalassa arvaamaton ja turvaton. Humalaisen vanhemman halailu saattaa tuntua liian vaativalta, tai vanhempien ystävä käydä liian tuttavalliseksi.
 
Alkoholi ei anna lupaa käyttäytyä miten tahansa. Päihtyneenäkin on ymmärrettävä ottaa vastuu omasta käytöksestään, ja kunnioittaa sinun rajojasi.
 
Tiesitkö, että nuorille on määritelty ihan omat seksuaalioikeudet, joista useampi antaa luvan omaan yksityisyyteen, omien rajojen asettamiseen ja koskemattomuuteen? YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeusjulistushan alkaa näin: ”Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan.” Myös seksuaalioikeudet ovat yleismaailmallisia ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat kaikille ihmisille, ja ne on tunnustettu kansainvälisellä tasolla. Nuorille on tehty omia versioita seksuaalioikeuksista, joissa määritellään monia asioita.
 
Jokaisella nuorella on oikeus:
 
tuntea kaikkia tunteita
ilmaista mielipiteitään, vaikka muut olisivat eri mieltä
ilmaista tunteitaan, oikeus rakastaa
saada tukea läheisiltään
seksuaaliseen vapauteen, ilmaista seksuaaliset taipumukset muita loukkaamatta
seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen
tuntea itsensä ainutkertaiseksi, omanlaisekseen
yksityisyyteen ja luottamuksellisuuteen
tehdä omia valintoja
olla tietämättä, mitä tehdä
luottaa tuntemuksiinsa
parisuhteeseen
tasa-arvoon ja vapauteen
saada ulottuvilleen tutkittua, asianmukaista tietoa seksuaalisuudesta
kokea ja tuntea mielihyvää
kokea itsensä hyvinvoivaksi ja tyytyväiseksi omassa kehossaan ja mielessään
opetukseen, tietoon ja seksuaaliterveyspalveluihin, jotta nuori kykenee tekemään perusteltuja valintoja omaan seksuaalisuuteensa liittyen kriittisellä otteella.
 
Nämä kaikki oikeudet pätevät myös sinuun, ja toimivat tukenasi kun sinulla on epävarma olo siitä onko rajojasi rikottu.
 
Jokaisella meillä on oikeus määritellä omat rajamme. Ja myös muuttaa niitä tarvittaessa, jos jonain päivänä emme haluakaan toista niin lähelle kuin ennen. Mitään yhtä oikeaa vastausta siihen, milloin rajasi on ylitetty, on mahdotonta antaa, sillä jokainen tilanne on yksilöllinen ja jokainen ihminen erilainen.
 
Yhden yksinkertaisen ohjeen voi kuitenkin antaa: jos olosi on epämiellyttävä, vaivaantunut, ahdistunut, tai pelokas, kertoo se siitä, että sinun rajasi on ylitetty. Tässä tilanteessa voit toimia seuraavanlaisesti:
 
- Muistuta itseäsi siitä että sinulla on oikeus omiin rajoihisi – tieto antaa itsevarmuutta.
 
- Kerro rohkeasti sinua liian lähelle tulleelle että hän on liian lähellä. Pysy tiukkana, ja tarvittaessa ota pari askelta taaksepäin tai poistu paikalta. Muista, että vain sinä voit tietää mikä juuri sinun rajasi on, kukaan muu ei voi sitä sinulle kertoa, tai yrittää vakuuttaa toisin.
 
- Mikäli rajojasi on jo rikottu niin, että olet kokenut asiatonta seksuaalista kohtelua, henkistä tai fyysistä väkivaltaa tai muuta kaltoinkohtelua, on tärkeää ottaa yhteys turvalliseen aikuiseen. Se voi olla vaikkapa opettaja, harrastuksen ohjaaja tai terveydenhoitajaan.
 
- Seksuaalisen kaltoinkohtelun, tai fyysisen väkivallan ollessa kyseessä, on tärkeää että otat rohkeasti yhteyttä suoraan poliisiin. Myös siihen voi pyytää aikuisen apua, koska tämä voi olla tosi vaikeaa ja pelottavaa.
 
- Jos lähipiiristäsi ei löydy tällaista aikuista, ja etenkin jos rajojen rikkoja on perheenjäsenesi, voit ottaa yhteyden esim. netin kautta toimivaan tukipalveluun, e-Taloon. Siellä voit nimettömänä pohtia aikuisen kanssa mitä tilanteessa tulee tehdä. 
 
Vain sinä tunnet itsesi, joten luota vaistoosi. Jos se käskee sinua jossain tilanteessa ottamaan askeleen taaksepäin – ota se. Sinulla ei ole mitään syytä tuntea huonoa omaatuntoa tai syyllisyyttä reaktiostasi. Muista että SINUA on olemassa vain yksi kappale. SINÄ olet ainutlaatuinen ja arvokas.
 
 
Kirjoittaja on Nuorten Exitin suunnittelijana ja asiakastyön ohjaajana toimiva Katri Peräaho. Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Varjomaailmassa helmikuussa 2015 Katrin toimiessa seksuaalineuvojana nuorten E-talolla. Kuva Aino Huotari)

Kommentoi