Luottoaikuinen voi löytyä netistä

Kodin tilanteesta puhuminen ulkopuoliselle ei ole helppoa. Hävettää, seuraukset pelottaa ja toinen vanhemmista voi sen jopa kieltää. Vaikenemisen ei tarvitse olla ainoa todellinen vaihtoehto. Aina löytyy kanava, mitä kautta tilannetta voi alkaa purkaa, omia ajatuksia saa selvittää ja jaksaminen helpottua. 

Varjomaailman aikuinen, Janne oli tällä viikolla EHYTin vieraana Hubu-bussissa. Siellä iltapäivän keskusteluaiheena oli aikuisten alkoholinkäyttö. Nuoria ryhmächatissa kuulemma mietitytti se, että onko "sossut heti perässä", jos oman kodin ikävästä tilanteesta uskaltautuu jollekin puhumaan. Näinhän ei suinkaan ole, Janne rauhoitteli keskustelijoita. Toki, jos tilanne uhkaa nuoren terveyttä, on aikuisten velvollisuus puuttua asiaan. Silloinkaan ensimmäisenä toimena ei ole huostaanotto. Asiaa selvitellään ja tilanteeseen mietitään sellaista tukea, mitä nuori tarvitsee. Nuori saa itse kertoa, miten asiat ovat. 

Jannella oli hyvä neuvo kaikille nuorille. Aivan ensimmäiseksi, jos kodin tilanne huolettaa, voi kääntyä luotettavan aikuisen puoleen nimettömästi netissä. Meillä Varjomaailmassa on aikuinen nuoria varten jokaisena arkipäivänä. Yhteyttä voi ottaa monista eri kanavista, vaikka Neuvontapalvelun kautta.

Nyt myös Suomen Mielenterveysseuran Sekasin-chatti on se paikka, jossa keskusteluapua on saatavilla jokaisena vuoden päivänä 0724 välillä. Siellä pääsee kahden kesken juttusille koulutetun ammattilaisen kanssa anonyymisti. Aihe voi olla mikä vaan itseä askarruttava asia.  

Tärkeintä on muistaa, että yksin ei kannata jäädä potemaan huonoa oloa. Yhteyttä voi ottaa jo ennen kuin oma jaksamisen kynnys ylittyy. Hakeudu rohkeasti luottoaikuisen luo netissä!

***

Sekasin-chattiin pääset osoitteesta www.sekasin.fi . Sivuilla on myös tietoa avun hakemisesta eri teemoista. Chattia koordinoi Suomen Mielenterveysseura. Päivystämässä ovat työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset mielenterveys-, päihde- ja nuorten parissa toimivista järjestöistä. 

EHYT ry on ehkäisevän päihdetyön järjestö, joka järjestää viikottain chatteja eri teemoista Habbo Hotellin Hubu-bussissa osoitteessa www.habbo.fi
Kaikkia EHYTin nuorten palveluita voit seurata täältä www.ehyt.fi/toimintaa-nuorille  

Varjomaailman seuraava nuorten ohjattu vertaistukiryhmä alkaa maaliskuussa. Voit jo kertoa meille kiinnostuksesta tulla mukaan lähettämällä sähköpostia [email protected]

 

 

 

Kommentoi