Luota vaan ittees, sä pystyt siihen!

Traileri from Varjoton mieli on Vimeo.

Pari viikkoa sitten julkistettiin Varjoton mieli -lyhytelokuva, joka kertoo nuoresta pojasta. Pojan äiti sairastuu masennukseen ja alkaa hoitaa huonoa oloaan juomalla. Kodin mielenterveys- tai päihdeongelmat ovat arkea joka neljännen lapsen kotona Suomessa.

Julkistamistilaisuudessa oli paikalla yläkoululaisia Aleksis Kiven koulusta. Heidän palautteensa oli erittäin kannustavaa. Oppilaat olivat vaikuttuneita elokuvan tarinasta ja sitä mieltä, että kaikkien heidän koulussaan tulisi nähdä elokuva. Eräs nuori totesi, että jos tällainen elokuva olisi tehty kymmenen vuotta sitten, ongelmia ei ehkä olisi nyt niin paljon.

Elokuva ja siihen liittyvät tehtävämateriaalit löytyvät osoitteesta www.varjotonmieli.fi. Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä, jos voi jutella siitä jonkun kanssa, sillä se herättää varmasti monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Ja niin on ollut tarkoituskin. Näistä asioista täytyy puhua, jotta niitä ymmärrettäisiin paremmin ja jotta kenenkään ei tarvitsisi jäädä tällaisten asioiden kanssa yksin.

Elämä erilaisten mielenterveys- tai päihdeongelmien varjossa ei ole helppoa eikä kukaan sitä toivoisi itselleen tai läheisilleen. Ne ovat kuitenkin nykyaikana hyvin yleisiä ja periaatteessa kenelle tahansa voi käydä niin kuin elokuvan pojalle. Ongelmia ei ole vain tietynlaisissa perheissä vaan tasapuolisesti koulutukseen, varallisuuteen tai mihinkään muuhunkaan ominaisuuteen katsomatta.

Kaikilla meillä on jonkinlaisia huolia tai ongelmia elämän aikana, sillä haasteet kuuluvat elämään ja aina emme voi itse vaikuttaa siihen, mitä ympärillämme tapahtuu. Silloin, kun tuntuu, että on vaikeaa, on tärkeää muistaa, että jokaisessa meistä on paljon sellaisia vahvuuksia ja voimavaroja, jotka auttavat meitä vaikeiden tilanteiden ja vaiheiden yli. Vahvuus voi olla kyky huolehtia itsestään, pitää kiinni omista kiinnostuksenkohteistaan, osata laittaa ruokaa tai löytää iloa pienistä asioita. Myös se on vahvuus, että uskaltaa pyytää ja vastaanottaa apua.

Muista siis nähdä omat vahvuutesi. Mitä vahvuuksia sinulla on? Jos ensin tuntuu, että ei mitään, mieti hetki. Jokaisella on. Mikä antaa sinulle voimaa?

Ja muista myös seuraavat rohkaisevat sanat, jotka Varjoton mieli -elokuvan päähenkilö lopussa sanoo:

”Kenenkään ei tarvii selvitä tämmösten asioiden kanssa yksin tai koittaa pärjätä omillaan. Sä et oo sama ihminen ku sun vanhempas. Sun vanhemmat ei määrittele sitä, mitä sust tulee tai mitä sä teet sun elämässä. Sä voit tehä sun elämässä ihan mitä sä haluat. Luotat vaan ittees, sä pystyt siihen!” (Varjoton mieli -elokuvan päähenkilö)

***

Varjoton mieli -elokuva on A-klinikkasäätiön Lasisen lapsuuden ja Finfamin yhteistuotantoa.

Kirjoittaja on Sanna Huhtonen, asiantuntija ja Mieletön Mahdollisuus -projektista vastaava Mielenterveysomaisten keskusliitossa – FinFamissa.

Kuva on Varjottoman mielen trailerista. Koko elokuva on katsottavissa osoitteessa www.varjotonmieli.fi/materiaalit

Kommentoi