Kokovartalofiilis: Ystävänpäivän erikoinen

valokuva: takaapäin kuvattuna tumma- ja vaaleatukkainen ihminen kädet toistensa kaulalla
 
Kaikkea ei tarvitse jaksaa tai osata itse. Ei edes sun, joka olet siihen ehkä kotosalla tottunut. Kokeile vaikka! Tässä viisi juttua, jotka olen oppinut omista ystävyyssuhteistani. 
 
1. Hyväksy niin tulet hyväksytyksi
Olen tavannut lähteä kävelemään ihmissuhteistani hyvin nopeasti. Heti jos jokin juttu on mennyt mönkään. Nyt tajuan, että olen pelännyt asioiden selvittämistä. Olen ajatellut, että on helpompi aloittaa aina vain uudelleen jonkun kanssa, kuin myöntää, että tuli tyrittyä. Tai että toinenkin välillä tyrii, vaikka olisi miten ihana. Nykyisin yritän muistaa, että kun minä annan löysiä toiselle, saan niitä itsekin silloin, kun en ole parhaimmillani.
 
Hyväksy se, että ihan samalla tavalla, kuin sinä itsekin, saattaa ystäväsi olla rikki ja herkillä joistakin kohdistaan. Joskus tulee törmäyksiä, kun osutaan arkoihin paikkoihin. Edellytä arvostusta ja kaunista kohtelua niiltä ihmisiltä, jotka päästät lähellesi. Muista osoittaa sitä myös itse. 
 
2. Luota itseesi ja ystävääsi
Meille, jotka emme välttämättä kotona ole oppineet arvostavaa ja ymmärtävää yhdessä elämistä, voi moni juttu ystävyydessä olla vähän vierasta. Kaikki on onneksi myös opittavissa. Älä oleta ja arvaile, mitä ystäväsi mielessä liikkuu, vaan kysy mieluummin suoraan. Vika ei läheskään aina ole sinussa, vaikka sinusta helposti siltä ehkä tuntuukin. 
 
Suurimmat törmäyskurssini ystävyyden herkällä alueella olen tehnyt luottamuksen suhteen. Samalla, kun minun on ollut vaikea luottaa, olen joissakin suhteissani saattanut heittäytyä luottamaan liian nopeasti ja intensiivisesti. Molemmilla menetelmillä voi saada kunnolla sormilleen. Nykyisin oivallan jo paremmin, että hiljalleen kypsytellen tulee kaunista jälkeä. Kaikkea ei tarvitse saada aikaan hetkessä. 
 
Luota siihen, että sinä olet kaiken välittämisen ja huomion arvoinen, ja siihen, että ystäväsi on lähelläsi vapaaehtoisesti. Anna sille arvoa. 
 
3. Uskalla olla yksin
Ystävät ovat ihana asia, mutta oikea annostelu on tärkeää. Olen roikkunut elämässäni monenlaisissa hankalissa ihmissuhteissa vain siksi, että en ole luottanut siihen, että selviän myös yksin. Olen harjoitellut tätä taitoa aikuisena, ja uskallan luvata sinulle, että sinäkin pärjäät kyllä! Sinussa on ihan kaikki se, mitä tarvitaan hyvään elämiseen jo nyt. Et tarvitse ketään ulkopuolista kannattelemaan ja pitämään sinua pystyssä, vaikka paljon iloa ystävistä ilman muuta elämässä onkin. Nauti siis ystävistäsi, ja nauti myös siitä ajasta, jonka saat olla omissa ajatuksissasi itsesi kanssa. Molempia tarvitaan! Olet ihan kokonainen just noin. 
 
4. Älä usko Frendit -harhaan
Sosiaalinen media on omiaan uskottelemaan, että juuri sinä olet ainoa yksinäinen tyyppi maailmassa. Että kaikilla muilla kavereilla on juuri nyt jotakin superkivaa meneillään ilman sinua. Että ystävyksillä kuuluu olla se kantakahvilan tai olohuoneen sohva , jolla kaikki istuvat aina yhdessä jakamassa joka ilon ja surun, niin kuin Frendeissä tai Rillit huurussa -tyypeillä. 
 
Se ei pidä paikkaansa. Ihan jokaisen muunkin arki on tätä ihan tavallista tamppaamista. Ensin herätään, sitten mennään kouluun tai töihin, palataan kotiin ja kohta onkin nukkumaanmenoaika. Hyvienkään ystävysten ei tarvitse olla tekemisissä koko ajan. 
 
Tapaan erästä rakkaimmista ihmisistäni kerran vuodessa. Suhde säilyy kyllä. Silloin, kun sitten saat viettää aikaa ystäviesi kanssa, vietä oikeasti aikaa heidän kanssaan. Pistä puhelin pois ja ole läsnä. 
 
5. Uskalla tarvita toista
Ystävän tehtävä ei ole kantaa kaikkia toisen murheita. Jokaisen ihmisen homma on seistä omilla jaloillaan ja  huolehtia omista tunteistaan. Samalla on korvaamatonta, että rinnalle löytyy ainakin yksi tyyppi, jolle voi olla juuri sellainen kuin sillä hetkellä sattuu olemaan. Toisen tarvitseminen on tosi ok. 
 
Minä opettelin liian itsenäiseksi pärjäilijäksi. Viime viikonloppuna kysyin, näin 38-vuotiaana, ensimmäistä kertaa ystävältä apua ilman, että se hävetti minua. Ilman, että tunsin olevani vastapalveluksen velkaa. Ensimmäistä kertaa, mieti!
 
Tuntui tosi hyvältä, ja ystävä auttoi mielellään. Jälkikäteen nauratti oikein, kun tajusin, että se oli mulle niin iso juttu. Pitkälle kantoivat lapsuudenkodista matkaan saadut pärjääjän perinnöt.
 
Bonusraita: Tarpeeksi on riittävästi. 
Viimeinen ystävyysvinkki omalta ystävältäni oli yksinkertainen, mutta minulle iso. Kun tuskittelin, miten vaikeaa minun edelleen on hyväksyä sitä, että kaikki ihmiset eivät pidä minusta, tämä viisas ystäväni totesi: "Riittäisikö se, että suurin osa pitää?"
 
Niin, kyllä se riittää. 
 
Anna sen riittää sinullekin. Olet just hyvä tuollaisena, eikä kaikkia tarvitse miellyttää. Et tarvitse kahtasataa läheistä ystävää. Se ei ole edes mahdollista. Luota määrän sijasta laatuun, ja luota itseesi myös. Olet hyvä tyyppi just tuollaisena! Hyvää ystävänpäivää!
 
Mikä tekee ystävästä ystävän? Mikä on hienoin ystävän teko, joka kohdallesi on osunut tai jonka itse olet tehnyt? Jaa kokemuksesi ja ajatuksesi, täällä Varjoblogin kommenttikentässä, Varjofoorumilla,  Varjomaailman facebook-sivulla tai twitterissä. Löydät meidät myös instagramista nimellä @varjomaailma.fi ja voit osallistua keskusteluun aihetunnisteella #saapuhua. 
 
 
(Teksti: Ani, Kuva: Aino Huotari)

Kommentoi