Kasperin nettiryhmä vanhempien eron kokeneille nuorille

sähkökaapissa piirustus, jossa iso punainen pallo ja teksti "ole tässä"

Onko sinulla paikka, missä voit purkaa omia tunteita, käsitellä vanhempiesi eroa, kertoa miltä sinusta oikeasti tuntuu? Kaikki me tarvitsemme jonkun joka kuuntelee meitä, ymmärtää kokemaamme. Kun omat vanhemmat eroavat, nuoren pää saattaa olla täynnä kysymyksiä. Elämää ei yhtäkkiä voikaan ennustaa eteenpäin. Miten käy kouluni, täytyykö minun vaihtaa koulua? Entä harrastukseni ja kaverini, jäävätkö ne kokonaan? Täytyykö minun rampata nyt kahden kodin väliä? Taakkaa harteilla voi lisätä huoli vanhemmasta joka muuttaa pois, mitenkähän se pärjää siellä? 18.4.–3.6. kokoontuvassa 13–17-vuotiaiden nuorten nettiryhmässämme käsittelemme muun muassa näitä kysymyksiä.
 

Elämän peruspilarit, joiden varaan oma elämä on rakentunut, sortuvat usein erossa. Aikuiset eivät välttämättä aina ymmärrä, kuinka paljon nuoret pohtivat ja miettivät asioita omassa päässään. Voi olla ettei puhuminen edes kiinnosta vanhempien eron ollessa vielä tuore, tai ei vain vielä ole valmis käymään läpi eron aiheuttamia tunteita kenenkään kanssa. Silloin voi hyötyä muiden saman läpi käyneiden nuorten ajatuksista ja kokemuksista. Viha ja ahdistus, pelko ja häpeä, niitä tunteita ovat kokeneet muutkin nuoret. Kaikki tunteet ovat oikeita ja sallittuja. Nuorten nettiryhmässä käymme läpi erilaisia eron herättämiä tunteita ja ajatuksia. Jokaisella on oma prosessinsa käytävänään, omassa aikataulussa. Kun kriisi kohtaa, kannattaa uskaltaa pysähtyä omien tunteiden äärelle eikä paeta niitä. Vaikeuksista pääsee eteenpäin, kun antaa itselleen luvan tuntea kiirehtimättä se, mitä juuri nyt tuntee. 
 

Ryhmässä me aikuiset ohjaamme tunteiden läpikäynnissä eteenpäin, annamme kysymyksiä pohdittavaksi, rohkaisemme sanomaan ajatuksia ääneen, kirjoittamaan ne, tai tuomaan ne esille esimerkiksi taiteen keinoin. Nettiryhmämme on tarkoitettu nuoren omaksi pohdiskelupaikaksi, jossa voi jakaa kokemuksia muiden kanssa ja saada työvälineitä omien tunteiden tunnistamiseen ja käsittelyyn.

Ryhmään ehtii vielä hyvin mukaan ilmoittautumalla esimerkiksi suoraan sähköpostitse [email protected].

Tina & Minna, Kasper - Kasvatus- ja perheneuvonta ry

Kuva: Riikka Kaukinen

Kommentoi