Jokainen on joskus vähän sekaisin

valokuva: ihmisiä liikkeessä kaupungin kadulla

Yle sekä Suomen Mielenterveysseura, Mielenterveyden keskusliitto ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestivät toukokuussa Sekasin247-teemaviikon. Viikon aikana nuorilla oli mahdollisuus päästä juttelemaan mistä tahansa mieltä askarruttavasta asiasta ammattilaisten kanssa lähes vuorokauden ympäri auki olleessa Sekasin-chatissa. Mukana chattailemassa oli nuoria kohtaavia ammattilaisia myös monista muista järjestöistä. Myös meillä Lasinen lapsuus & Varjomaailma -tiimin aikuisilla oli iso ilo päästä mukaan.

Viikon aikana kohdattiin yli 1 000 nuorta. Vuoroaan chattiin odotti lähes kymmenkertainen määrä juttuseuraa kaipaavia. Sekasin-chat teki hyvin näkyväksi sitä, että nuorilla on valtava tarve päästä juttelemaan asioistaan luotettavasti. Turvallisten aikuisten pakeille täytyisi päästä mahdollisimman helposti ja nopeasti, kun jokin asia painaa mieltä.  

Tällä viikolla kuultiin ilouutinen: Sekasin-chat saa jatkoa ainakin kahdeksi vuodeksi alkaen vuoden 2017 alusta. Nuorille on toki tarjolla monenlaisia palveluja niin kasvokkain kuin netissä mutta niiden – ja varsinkin juuri oikean palvelun – löytäminen voi olla työlästä. Silloin kun apua tarvitsee, voimia oikean paikan löytämiseksi ei välttämättä olekaan. Usein pahan olon syytäkään ei ihan tarkkaan edes tiedä.

Vuosittain 20–25 prosenttia suomalaisista nuorista elää jonkin mielenterveyden pulman kanssa. Ne ovat merkittävin nuorten toimintakykyä heikentävä sairausryhmä. Noin puolet mielenterveyden häiriöistä alkaa ennen 14 vuoden ikää ja kolme neljästä ennen 24 vuoden ikää. Epävarmuutta ja pahaa mieltä kokee varmasti vielä paljon suurempi joukko. Varhaiselle ja helposti saavutettavalle tuelle on siis iso tarve.  

Nimetön ja mahdollisimman laajasti auki oleva chat on nuorille aidosti matalan kynnyksen palvelu. Sekasin247-viikon aikana kohdatuista nuorista moni kertoi rohkaistuneensa pyytämään apua ensimmäisen kerran. Yhtä lailla Varjomaailman nuoret usein paljastavat, etteivät ole koskaan aiemmin uskaltaneet kertoa tilanteestaan kenellekään. Moni varjomaalainen sanoo, että nimettömästi kirjoittaminen tuntemattomalle on helpoin tai jopa aina tapa, jolla omista asioista voi kertoa.  

Digitaaliset palvelut ovat myös monille nuorille helpommin lähestyttäviä kuin kasvokkainen tuki. Ne ovat enemmän ajasta ja paikasta riippumattomia; varsinkin mobiililaitteilla nuori voi pyytää apua juuri siellä ja juuri silloin, kun se on itselle turvallista. Digitaaliset palvelut ovat tärkeä tuki myös niille nuorille, jotka asuvat kaukana kohtaamispaikoista tai eivät muusta syystä pääse tai halua mennä tapaamaan aikuisia. Toisaalta esimerkiksi chatissa voidaan yhdessä miettiä, mistä nuori saisi parhaiten kasvokkaista apua ja ohjata nuorta helposti laajemman tuen pariin.  

Kuten sanottu: jokainen meistä on joskus vähän sekaisin. Siksi on tärkeää, että apua on saatavilla mahdollisimman helposti. Sekasin-chatin uudelleenavautumista odotellessa sopivaa tukea ja neuvoja voi etsiä Varjomaailman lisäksi muun muassa näistä:

Sekasin247-nettisivusto
Nuorten mielenterveystalo
Netarin chat-aikataulu
Nuortenelämä.fi

Artikkelin kuva: Aino Huotari

Kommentoi