Fragile ─ särkyvää: kertomus lapsesta alkoholinkäytön varjoissa

Fragile – särkyvää -esitys tarttuu aiheeseen, josta vieläkin liian usein vaietaan. Teos tuo esiin ne tunteet, joita lapsi kokee ja joutuu piilottelemaan, kun perheessä on aikuinen, joka juo liikaa.

Näytelmäteoksen ohjannut ja tuottanut Heikki Törmi on sanonut, että "Suomessa ei liene montaa lasta, joka ei olisi joutunut jossain vaiheessa elämäänsä joutunut pahoittamaan mieltään tai pelkäämään aikuisen juomisen takia". Tämä teos kertoo alkoholismista perheen tytön näkökulmasta. 

Esitys sai ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterissa toukokuussa 2016. Syksyllä se kiersi Turun, Kajaanin ja Oulun kaupunginteattereissa. Esityksestä on luotu myös ns. MiniFragile eli lyhyempi versio, jota on esitetty kouluilla Helsingissä, Kajaanissa ja Sotkamossa sekä Viitasaarella.

Fragile koskettaa ja herättää ajatuksia. Tässä palautetta esityksen nähneiltä oppilailta.

Aluksi tuntui, kuin olisin ollut missä tahansa näytöksessä. Ei mennyt kuin ehkä kymmenen minuuttia ja alkoi tuntua pahalta. Se alkoi tuntua liian tutulta. Nyt tiedän, ettei vanhempien juominen tai väkivaltaisuus humalassa ole mun vika. Nyt mä tiedän mitä mun pitää tehdä.  Esitys oli kaunis. Se oli tehty niin, että jokainen voi tulkita sen haluamallaan tavalla. Suurkiitos upealle työryhmälle. <3”
 
Tärkeä aihe, mutta siitä ei silti puhuta. Miksi? No juuri siksi, että ”ei se nyt niin vakavaa ole”. Kyllä on. Tykkäsin näytelmästä, ja suosittelen sitä myös muille nähtäväksi.
 
 
Näytelmäteoksen pääosissa nähdään tyttärenä Marjut Maristo ja isän roolissa Konsta Mäkelä. Usealla teoksen työryhmän jäsenistä on omakohtaista kokemusta aiheesta. Heikki Törmi kuvaa: ”Ennen kaikkea Fragile – särkyvää on kertomus eheytymisestä ja toivosta."   
 
Esitys kiertää jälleen Suomea vuonna 2017 Lasten seurassa -ohjelman tuella. Lasinen lapsuus -toiminta on mukana välittämässä tietoa esitysten yhteydessä. Varjomaailma-palvelumme kautta voi ottaa yhteyttä luotettavaan aikuiseen ja saada vertaistukea samankaltaisessa elämäntilanteessa olevilta nuorilta. Viestimme on, että yksin ei tarvitse jäädä, häpeää ja syyllisyyttä asiasta ei tulisi nuoren yksin kantaa, ja että apua on saatavilla.
 
Fragile kiertää tänä vuonna myös siis kouluissa. Jos haluaisit rohkaista kouluasi tilaamaan esityksen paikkakunnallesi, voi tästä olla suoraan yhteydessä Heikki Törmiin. Sähköposti [email protected], puhelin 050 520 7790
 
 
***
Kirjoittaja, Minna Ilva on Lasinen lapsuus -toiminnan projektipäällikkö, Lasten seurassa -ohjelman asiantuntijaryhmän jäsen ja  yksi Varjomaailman aikuisista.
 
 
 

Kommentoi