Esittelyssä nuorten palvelut: Ohjaamo

Kuva, jossa nuori pyöräilee

Onko suunta hukassa? Etkö tiedä mistä hakea ovea, jonka takaa löytyisi koordinaatteja taplata elämässä eteenpäin? Aloitamme perjantaiblogeissamme uuden teeman esittelemällä nuorille tarjolla olevia eri palveluita. Ensimmäisenä on vuorossa Ohjaamo-toiminta.

”Ohjaamo on alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen palvelupaikka, jonka toimintamalli rakentuu monialaisesti henkilökohtaista ohjausta, tietoa ja tukea tarjoavasta Ohjaamosta, eri hallinnonalojen peruspalveluista ja laajasta yhteistyöverkostosta.”

Öö, anteeksi mitä? Avataanpa tätä. Ohjaamon ovesta voi astua kuka tahansa nuori, minkä asian kanssa tahansa sen aukioloaikoina ilman ajanvarausta. Eri hallinnonalat tarkoittavat, että saman katon alta etsitään ratkaisuja tarvitsit sitten työkkäriä, sossua, opoa, nuokkaria tai terkkaria. Ohjaamossa tehdään yhteistyötä laajassa verkostossa muun muassa työelämäpalvelujen, sosiaali- ja terveyspalvelujen, etsivän nuorisotyön ja oppilaitosten kanssa.

Erityisesti Ohjaamossa halutaan avittaa nuorta löytämään oma koulutuspaikka tai pääsemään kiinni työelämään. Ilman luukulta luukulle pompottelua nuori saa henkilökohtaista neuvontaa, ohjausta ja tukea siihen asti, kun se oma suunta löytyy.

Suomessa toimii 40 Ohjaamoa. Esimerkiksi Lahden Ohjaamo kuvaa toimintaansa näin:

 

"Nuorelle

Tule Ohjaamo Lahteen, jos haluat hoitaa asioitasi saman mukavan ihmisen kanssa kahvikupin äärellä.

Tule Ohjaamo Lahteen, jos haluat jalkaa oven väliin työelämässä, koulutusta, apua asunnon hakuun tai neuvoja itsellesi ajankohtaisiin asioihin.

Älä tule Ohjaamo Lahteen, jos haluat pomppia edelleen palvelusta toiseen ja paasata samoja asioita yhä uudelleen eri luukuilla.

Älä tule Ohjaamo Lahteen, jos haluat odottaa palveluihin pääsyä pitkään.

Kiinnostuitko?

Poikkea paikan päällä, soita tai varaa tapaamisaika."

 

Ei kuulosta lainkaan pöllömmältä, vai mitä? Voit tsekata toimipaikat ja katsoa oman lähimmän Ohjaamosi kartalla tästä linkistä http://www.peda.net/veraja/keskisuomenely/ohjaamot/ohjaamo-toiminta

Voit muuten myös kommentoida alla, onko Ohjaamo-toiminta sinulle tuttua ja oletko kokenut saavasi sieltä apua. Sana on vapaa ja kommentin voit jättää täysin nimettömänä.

Katso, miten löydät Ohjaamon myös Somesta: https://storify.com/ELYkeskus/ohjaamot-toimivat-alueellisesti
 

Varjoblogista vastaa Varjomaailman aikuinen, Minna
[email protected]

Kuva: Aino Huotari

27.-28.1. Olemme mukana Educassa, Suomen suurimmassa opetus- ja kasvatusalan tapahtumassa, Varjoton mieli -osastolla (6k98) . Tsekkaa varjotonmieli.fi   

 

Aiheet: 

Kommentit

Anonyymi
Muuten loistava postaus, mutta ikähaitaria ei ole oikeasti tiukka: Jos on hätä, kuka vaan voi mennä ohjaamoon, mikä olisi hyvä tuoda esiin.
Minna Ilva
Hei, kiitos kommentista! Tärkeä huomio. Korjaan.

Kommentoi