Esittelyssä nuorten palvelut: Nuorisoasema

Muutama viikko sitten aloitimme blogissa uuden teeman. Esittelemme aika ajoin eri palveluita, joita nuorille on tarjolla. Palveluviidakossa, kuten usein suomalaista sosiaali- ja terveysjärjestelmää kutsutaan, voi joskus olla melkoisen vaikeaa luovia, vaikka kuinka olisi nettihakutaidot hallussa. Koetamme kertoa selkeästi eri vaihtoehdoista ja rohkaista näihin palveluihin hakeutumiseen. Ensimmäisen blogin aiheena oli Ohjaamo-toiminta.  Nyt toisena vuorossa on Nuorisoasema.

 

Ketä Nuorisoasemilla työskentelee ja mitä siellä tehdään? Nuorisoasemalla käydään oman tai läheisen päihteidenkäytön, peliriippuvuuden tai muiden nuoruusiän ongelmien takia. Työntekijät voivat olla koulutukseltaan sosiaaliterapeutteja, sosiaaliohjaajia, sairaanhoitajia, psykologeja. Aina on mahdollisuus myös saada lääkärin konsultaatioapua. Työmuotoja ovat muun muassa yksilökeskustelut, ryhmätoiminta ja verkostotapaamiset. Useilla nuorisoasemilla on käytössä myös akupunktiohoito päihteettömyyden tukemissa. Jokaisen nuoren kanssa katsotaan yksilöllisesti hänen tilanteensa vaatima tuki.  

 

Joensuun Nuorisoasema kuvaa voivansa auttaa esimerkiksi:

- elämänhallinnan ja arjen sujumisen asioissa
- mielialaan liittyvissä asioissa
- päihde- ja riippuvuusasioissa
- sopivien palvelujen löytämisessä
- ihmissuhde- ja vuorovaikutusasioissa
- kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa
- kuntoutus- ja terapiatarpeen arvioinnissa.

 

Nuorisoasemalla tarjotaan palveluita nuorelle ja hänen perheelleen ilman lähetettä. Nuorisoasemalle voi soittaa puhelinpäivystysaikoina neuvoa kysyäkseen ja varatakseen tapaamisen työntekijän kanssa. Päivystysaikoina Nuorisoasemalle voi vain kävellä sisään ilman ajanvaraustakin. Ikähaarukka, kenelle palvelu on suunnattu, on rajattu eri kunnissa vähän eri tavoin 11 ja 28 ikävuoden välille. 

 

Toivottavaa olisi, että nuori itse ottaisi yhteyttä Nuorisoasemaan saadakseen apua elämän haasteisiin. Nuori voi tulla Nuorisoaseman asiakkaaksi myös esimerkiksi koulun kuraattorin tai terveydenhoitajan ehdotuksesta, lastensuojelun työntekijän ohjaamana tai vanhemman yhteydenotosta tämän ollessa huolissaan vaikkapa nuoren pelaamisesta.

 

Jos ja kun kaipaat apua elämäntilanteeseesi ja erityisesti asiantuntijaa päihderiippuvuuksiin liittyen, niin Nuorisoasema voi olla juuri oikea paikka sinulle. Voit katsoa löytyykö omasta kunnastasi Nuorisoasema laittamalla googlen hakukenttään kuntasi nimen ja sanan ”Nuorisoasema”.

 

Voit myös aina kääntyä meidän puoleen Varjomaailmassa lähettämällä nimimerkillä kirjautuneena viestiä inboksiin nimimerkille Varjomaailman ohjaajat, kysymyksen Neuvontapalveluun tai sähköpostia osoitteeseen [email protected]. Etsitään yhdessä sinulle paikkakuntasi luottotyöntekijä, jolla on osaamista päihderiippuvuuksista ja nuorten kokemusmaailmasta.

 

Rauhaisaa viikonloppua, ja kiva kun piipahdit Varjomaailmassa! Kommentit ovat oikein tervetulleita alle.

 

Minna, Varjomaailman aikuinen

 

Kuva: Aino Huotari

Kommentit

Kyrpä
Konjo

Kommentoi