Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor…

Äntligen sommarlov! För många betyder sommarlovet långa lata dagar, sol, bad, sovmorgnar och resor till landet. Det efterlängtade sommarlovet. Så vi har väntat! Men såhär känns det ju inte för alla. För en del kanske det känns precis tvärtom. Är det så för dej, eller för din kompis? Kanske nedräkningen till sommarlovet har varit fylld av oro och ångest inför vad som väntar. Plötsligt är alla kompisar utspridda på okända ställen, de har åkt bort och inget är som vanligt. Det finns ingen att tala med och inget att göra. Alla rutiner är som bortblåsta och det finns inget förutsebart i vardagen längre.

Så kan det kännas om man har en förälder som dricker för mycket, då kan alla roliga planer som man tidigare kommit överens om plötsligt gå upp i rök. Det blev ingen skön dag på stranden, det blev ingen resa som planerat, det blev inga gemensamma mysiga semesterdagar med familjen. Flaskan och drickandet kom i vägen. Igen. Om det är så för dej, att du oroar dej för din förälder, är besviken eller ledsen pga. en förälder som dricker, ska du veta att du inte är ensam om att känna så. Det är också tillåtet att tycka att det här inte är ok. Du har rätt att känna dej trygg och du har rätt till dina känslor. Det är föräldrars uppgift att se till att barnen har det bra, men alla vuxna klarar av olika orsaker inte alltid av sitt föräldrajobb särskilt bra, men det är aldrig barnens fel.

På Skuggsidan vet vi att många barns och ungdomars sommar är jobbig. Många vuxna dricker mera än vanligt på sommaren och det går tyvärr ut över barnen. Barnen glöms lite bort.

Därför har vi öppnat en chatt över sommaren där du kan få kontakt med oss och prata om precis vad som helst. Det finns ingenting som är onödigt eller fånigt att prata om. Du kan kontakta oss i stora och små frågor. Vi finns här för dej hela sommaren och vill höra om dina tankar, om ditt sommarlov och hur du mår. Du kan chatta med oss varje tisdag kl 18-20 här på Skuggsidan. Chatten hittar du på sidan varjomaailma.fi!

Vi som chattar på Skuggsidan heter Maj och Julia, hör av dej! Du behöver inte uppge ditt namn då du chattar med oss och du berättar bara det du själv vill. Det kan faktiskt lätta lite att bara få prata med någon en stund.

Om det är så att du inte når fram på chatten – det kan bli kö ibland – kan du också skriva till oss på [email protected], vi svarar på alla mail som kommer till oss.

Om det är så att du genast behöver få tag på en trygg vuxen att tala med och inte kan vänta på chatten eller att få svar på e-mail, så kan du kontakta den svenskspråkiga kristelefonen. Telefonnumret är 09 2525 0112. Dit kan du ringa på måndagar och onsdagar kl 16-20 samt tisdagar, torsdagar och fredag klockan 9-13.

Skuggsidans chatt varje tisdag kl 18-20. Chatten hittar du på sidan varjomaailma.fi!

Ha ett jätteskönt sommarlov, vi hörs på chatten!

Maj och Julia

Kommentoi