Usein ajatellaan, että liika alkoholin tai muiden päihteiden käyttö on ihmisen oma asia ja ongelma. Juominen kuitenkin tapahtuu yleensä muiden seurassa ja siksi se vaikuttaa ympärillä oleviin ihmisiin. Esimerkiksi ystävät, puoliso ja lapset joutuvat yleensä seuraamaan läheltä, miten alkoholi vaikuttaa sen käyttäjään – ja kärsivät humalaisen arvaamattomasta käytöksestä.
Sellaisilla lapsilla ja nuorilla, joiden lähellä olevat aikuiset juovat liikaa, on kiistaton oikeus saada itselleen apua, tukea, luotettavia aikuisia ja terveitä ihmissuhteita.
Apua voi olla kuitenkin vaikea saada, koska hankalista asioista on todella vaikea puhua kellekään. Lisäksi meillä on tapana puhua vaikeista asioista aikuisten ehdoilla. Usein ajatellaan, että huonot vanhemmat juovat liikaa eivätkä rakasta lastaan koska eivät pysty lopettamaan alkoholinkäyttöä. Sellaista ei tietenkään kukaan halua myöntää, ja siksi ongelmaa ei haluta nostaa esiin.
Juominen ei yleensä tee aikuisesta huonoa vanhempaa, mutta joskus voi kuitenkin olla, että juominen vie aikuisen huomiota liian kauas lasten asioista ja lapset jäävät vaille riittävää vanhemmuutta.
On tärkeää ymmärtää, että ei ole kenenkään toive ja oma tahto tulla riippuvaiseksi päihteistä, eli alkoholistiksi tai narkomaaniksi. Jokaisella ihmisellä on oma elämäntarinansa, mikä vaikuttaa siihen, minkälaisia hyviä ja huonoja kokemuksia hänellä on ja miten hän niistä selviää. LUE LISÄÄ about Tietoisku 1: Kun perheessä juodaan